четвер, 29 січня 2009 18:52

На сесію обласної ради прийшов побитий пенсіонер

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
  Депутат Любов Майборода зачитує на сесії обласної ради заяву ветерана війни Олександра Здора (стоїть ліворуч). Чоловіка побили у кредитній спілці ”Добрі гроші”
Депутат Любов Майборода зачитує на сесії обласної ради заяву ветерана війни Олександра Здора (стоїть ліворуч). Чоловіка побили у кредитній спілці ”Добрі гроші”

Тиждень тому депутати Черкаської обласної ради приймали бюджет. За 15 хв. до початку засідання до зали заходить голова облради Володимир Гресь. Депутатів — зо два десятки. Одні весело щось обговорюють, інші вітають одне одного з новорічними святами. На початок сесії зареєструвалися 63 депутати, десять — відсутні. Пролунав гімн України. Виступає позафракційна Любов Майборода.

— До мене звернувся житель Черкас Здор Олександр Матвійович, — депутатка просить 82-річного ветерана війни підійти до трибуни. Чоловік із перев"язаною головою поволі виходить. Спирається на ковіньку. — Він інвалід другої групи. 2007-го Олександр Матвійович вклав 10 тисяч гривень у кредитну спілку "Добрі гроші". Її очолює депутат від БЮТу Олег Кудактін. Торік у листопаді в Олександра Матвійовича померла дружина. Він звернувся до спілки, щоб повернули гроші. Йому відмовили.

Майборода зачитує заяву Олександра Здора. У ній ідеться про те, що охоронець спілки побив пенсіонера. "Швидка" забрала його до травмпункту. Лікарі діагностували струс мозку і травму голови.

— Сподіваюся, міліція порушить справу проти керівника спілки? — каже Любов Володимирівна і просить депутатів здати гроші на лікування ветерана. — Я зберу ці кошти й передам вам, Олександре Матвійовичу, — звертається до Здора.

Після виступу Майбороди до трибуни по черзі виходять народні обранці.

— Майборода на одній із прес-конференцій назвала деяких депутатів як злочинну групу, — зауважує соціаліст Володимир Тихомиров. — Правдивість цих слів визначить міліція. Якщо звинувачення не підтвердяться, Майборода має відповісти за законом.

Яка ж я корумпована, якщо їжджу маршрутками

— Яка ж я корумпована, якщо їжджу маршрутками, живу на заробітну плату викладача університету, — обурюється депутатка від фракції БЮТ Валентина Коваленко. — Не слід звинувачувати всю партію, бо в депутати йшли списками, серед яких були й недостойні люди.

"Бютівець" Анатолій Бондаренко пропонує порівняти його закордонний паспорт і паспорт Любові Майбороди — щоб переконатися, хто частіше їздить за кордон.

— Прошу відсадити мене від депутата Вєтрова, бо він мене ганьбить, — раптом каже Бондаренко, звертаючись до голови облради. Забирає свої речі з першого ряду й пересідає у третій. У залі сміх. Дехто зазначає, що депутати поводяться, наче школярі: мовляв, пересадіть мене за іншу парту.

Позафракційний Олександр Вєтров схоплюється з місця, бере з трибуни пляшку мінеральної води. Половину розливає на Бондаренкове місце. Присутні сміються.

Після півгодинної перепалки депутати нарешті переходять до обговорення цьогорічного бюджету.

Обсяг доходів на 2009 рік обраховано в сумі 1,3 млрд грн. Із них понад 300 млн — власні кошти, а 986 млн — із держбюджету. У сумі закладено прогнозований рівень інфляції — 9,5 відсотка.

На фінансування заходів та утримання закладів освіти передбачено 165 млн грн, охорони здоров"я — 247 млн, на соціальний захист і соцзабезпечення — 59 млн, культуру та мистецтво — 27 млн, фізкультуру і спорт — 9 млн, державне управління — 3,4 млн грн.

Любов Майборода, як і торік, намагалася переконати депутатів виділити понад мільйон гривень для Черкаської міської дитячої лікарні.

— Півмільйона гривень можна забрати з тих, що заплановані для засобів масової інформації. Якщо журналісти нами цікавитимуться, то й так про нас напишуть. Вважаю, що 623 тисячі гривень, передбачених для автотранспортного підприємства облради, теж треба виділити для дітей, а не для машин чиновників, — наполягає вона.

Пропозицію Майбороди підтримали вісім депутатів.

Зараз ви читаєте новину «На сесію обласної ради прийшов побитий пенсіонер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі