четвер, 23 жовтня 2008 17:58

На овочах заробляють 20 тисяч гривень

44-річна черкащанка Ольга Денисенко з чоловіком Петром понад чотири роки вирощують на продаж овочі. Мають трохи більше ніж 2 га пайової землі. Заробляють майже 20 тис. грн.

— Раніше здавали в оренду. Грошей від цього мали мізер, — згадує жінка. — У нас є діти й онуки. Усім потрібно допомагати. На сімейній раді рішили, що земля має приносити користь нам, а не комусь.

Землю зорюють восени. Торік Денисенки платили за сотку по 3 грн. Насіння на посадку купляють щовесни на оптовому базарі.

— Там на половину дешевше, — розповідає Ольга Денисенко. — Садимо картоплю, капусту, моркву. Але козир у нас — цибуля. Петя поробив різні "прибамбаси" для посадки та обробки. Справа жінок — тільки посадити й посапати. Вся інша робота лежить на чоловіках. Кропимо і вносимо міндобрива по потребі. Не зловживаємо,бо й самі їмо і з родичами ділимося. Поставили на полі курінь. Сторожуємо з собаками цілодобово по черзі.

Урожай Денисенки викопують уручну. Цибуля лежить місяць у кагатах, щоб підсохла. У сітки набирають до 20 кг. Відбірну продають по 1,50 грн, гіршу — по 1,30 грн і "голу" оцінюють по гривні. За картоплю правлять від 1,50 до 2 грн, за моркву — від гривні до 2,15 грн, за капусту — по гривні за кіло.

— До нас люди їдуть самі. Інколи вивозимо на ринок. Те, що не встигли продати, зберігаємо у гаражі та підвалі. Капусту в цьому році шаткуватимемо і продаватимемо на центральному ринку. Так буде вигідніше. Зароблені кошти ділимо на себе й дітей, — ділиться планами господиня.

Зараз ви читаєте новину «На овочах заробляють 20 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі