четвер, 16 квітня 2009 19:30

На могилу отамана Чучупаки приїхали дві тисячі людей

У селі Мельники Чигиринського району минулої неділі пройшов всеукраїнський День пам"яті героїв Холодноярської республіки. Тут 12 квітня 1920 року в бою з більшовиками загинув головний отаман повстанців 26-річний Василь Чучупака.

На могилу Чучупаки з"їхалися 2 тис. людей.

— Отаман разом із бійцями потрапили в оточення більшовиків, — каже 40-річний історик Юрій Ляшко. — У Чучупаки заклинив кулемет, тож він застрелився з револьвера. Його брат Петро потрапив у полон. Його розстріляли за два дні.

Так звана Холодноярська республіка була організована селянськими повстанськими загонами під проводом отаманів. Існувала з 1919 по 1922 роки. До республіки входили 25 сіл, що розташовані довкола Холодного Яру. В окремі часи повстанці контролювали значні території навколишніх повітів. Могли зібрати армію в 16 тис. бійців.

Із отаманом Чучупакою загинули кілька повстанців. Зокрема, Петра Токовенка більшовики закатували на очах матері. Випитували, де переховується його брат Петро, який мав друкарську машинку й друкував антибільшовицькі листівки.

— Притягли побитого на батьківське подвір"я, і при матері відірвали пальця з перснем, викололи ножем очі, — згадувала вже через 70 років після подій нині покійна сестра закатованого Параска Токовенко-Чиж. — Я бачила із-за сараю, як підвівся брат із видертими очима, простогнав: "За що ж такі муки, мамо".

На Великдень 1919 року до повстанської армії в холодноярський ліс прийшли 4 тис. селян-добровольців. Лише з Мельників — 400 людей. Із них 300 згодом загинули.

Зараз ви читаєте новину «На могилу отамана Чучупаки приїхали дві тисячі людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі