четвер, 26 червня 2008 20:48

Молоко з нової доїльної установки продається дорожче

Автор: фото: Наталя ТАВАНЕЦЬ
  Доглядальниця телят Наталія Дмитренко у корівнику господарства ”Силікат-1” напуває телят. Жінка сама обслуговує 250 тварин
Доглядальниця телят Наталія Дмитренко у корівнику господарства ”Силікат-1” напуває телят. Жінка сама обслуговує 250 тварин

"Щоб обслужити тисячу корів, раніше нам треба було кілька десятків людей, а зараз усе автоматизовано", — розповідає про нову технологію безприв"язного утримання худоби Анатолій Тарасенко, 35 років, керуючий фермою підприємства "Силікат-1" із райцентру Чорнобай.

Господарство "Силікат-1" перше й поки що єдине в районі перейшло на нові технології ведення господарства. Торік воно побудувало два нові сараї для свиней та чотири корівники. Скористалося послугами Брацлавського заводу доїльних апаратів.

У нових корівниках немає стійл, прив"язі, індивідуальних напувалок, підвісних доріг та іншого звичного обладнання. Худоба на вигульних майданчиках має вільний доступ до грубих кормів і силосу. Напувають тварин із групових напувалок. Їжа перемелюється спеціальним міксером і висипається у годівницю. Доїння автоматизоване. Очищення приміщень теж.

— У призначений час корова сама йде з корівника спеціальними скотопрогонами до доїльного залу. Там доярка миє вим"я й надягає на нього вакуумний пристрій, що відсмоктує молоко. При цьому вона не торкається руками ні до вимені, ні до молока, — розповідає Анатолій Тарасенко.

Для доїння у господарстві використовують доїльну установку "Ялинка". У ній за 15–20 хв. одночасно дояться 32 корови. Процес доїння контролюється комп"ютером. Кожна корова має свій датчик із особистим номером. Так контролюють, скільки молока дала корова.

Нині в господарстві працюють шість доярок, в одну зміну виходить чотири. Вони доять 407 корів. Раніше одна доярка обслуговувала не більше 25 тварин. Одна працівниця доглядає 250 телят. А з тисячею свиней справляються дві свинарки.

— Корови довго звикали до нового обладнання, ми їм показували дорогу. А тепер самі йдуть і туди й назад, усі повороти знають, — розповідає доярка Ольга Яценко.

Здоєне молоко по молокопроводах надходить до цистерн. Одночасно воно охолоджується. Контакт із повітрям, а отже, і з мікробами, повністю виключений.

— Таке молоко вважається вищим сортом і продається дорожче. Зараз, наприклад, його в нас купують утричі дорожче, ніж у населення, — каже економіст господарства Ніна Нестеренко.

Тепер у господарстві за новими технологіями будують ще два свинарники та пологове відділення для корів. Планують також виробляти молоко для дитячого харчування.

— Після вступу до СОТ вимоги до якості української продукції підвищилися. Хочемо їм  відповідати, тому й запроваджуємо новітні технології, — каже генеральний директор "Силікат-1" Василь Плетінь.

"Силікат-1" належить підприємству "Черкасибудматеріали". У Чорнобаї воно з"явилося 2004 року на базі агрофірми "Колос". На 2750 га землі господарство вирощує пшеницю, кукурудзу, горох, ячмінь, сою та гречку. На фермі 1250 голів худоби та 1000 свиней. Розводять бджіл.

Зараз ви читаєте новину «Молоко з нової доїльної установки продається дорожче». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі