четвер, 11 грудня 2008 18:54

Лимон поливають заваркою

У 36-річного Юрія Цимбала із райцентру Чорнобай вісім років удома росте лимон. Дерево заввишки два метри стоїть у пластмасовому вазоні.

— У мого батька лимон ріс із 1991 року, він у Харкові на базарі купив. Деревце було прищеплене і почало родити вже через рік. Якось батько пообрізав гілочки і повикидав їх. А дід зібрав і поставив у воду. Одна гілочка прийнялася, він її посадив і мені віддав, — розповідає Юрій. — У батька лимон уже пропав, а в мене досі росте.

Із весни і до холодів Юрій Цимбал тримає лимон на вулиці. На зиму заносить до хати. Узимку дереву достатньо 8–10 градусів тепла. Через високу температуру лимон може скинути листя, тому краще тримати дерево подалі від батарей і протягів.

— Рослина невибаглива, особливого догляду не потребує: раз на тиждень поливай і час від часу підживлюй, — каже Цимбал.

Для поливу чоловік використовує чайну заварку або воду, в якій мили м"ясо чи рибу. Так порадила робити жінка, в якої батько купив лимон. Раз на місяць Юрій підживлює дерево курячим послідом, розведеним водою в пропорції один до 20 і настояним у погребі.

— Раз був купив у магазині якісь спеціальні добрива для цитрусових, але користі з них не було ніякої. Тож користуюся народними методами.

Посаджений від гілки лимон почав родити через два роки. Щороку давав кілька кілограмів плодів.

— Були лимони завбільшки із півлітрову банку. Смачні, тільки товстошкурі, — говорить господар. — Два останні роки дерево чомусь перестало родити. Мабуть, коли пересаджував у новий вазон, корені пошкодив. Раз був і зацвів, а от плодів немає.

Зараз ви читаєте новину «Лимон поливають заваркою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі