понеділок, 26 грудня 2011 05:30

"Квартиру отримала, трикімнатну"

Автор: фото: Інна Іщук
  Двірничка із Черкас Валентина Кошель прибирає свою територію. Каже, що спочатку соромилася роботи, але потім звикла
Двірничка із Черкас Валентина Кошель прибирає свою територію. Каже, що спочатку соромилася роботи, але потім звикла

236 вакансій двірника було протягом року в області. Найбільше людей на цю роботу бракує в Черкасах.

О 6.45 зустрічаємося із двірничкою Валентиною Кошель, 59 роки, біля будинку по вул. Героїв Сталінграда, 22, у мікрорайоні Митниця. Вона понад 30 років на цій роботі. Одягнена в чорні штани та сірий плащ, поверх робоча жовтогаряча жилетка й чорний фартух, на голові шапка.

Біля під'їзду стоїть червоний дитячий візок.

— Это моя личная коляска, нам выдают железные на одном колесе. Я такую не беру, она неудобная, — говорить Валентина Свиридівна.

На вулиці ще темно, але Кошель починає працювати.

— Я вижу, где надо убирать, — замітає асфальт біля шостого під'їзду. — Із дому виходжу в шість ранку. Хоч снігу і немає, а роботи не менше. Я даже не знаю, яка пора найважча: літом все косимо, восени багато листя. Хоча, мабуть, найважче, коли сніг. Пам'ятаю, на Новий рік усі люди гуляють, а я в 3 часа вийшла на работу.

Пропоную допомогти.

— Мітла у мене одна, то я дам тобі граблі, — говорить Валентина Свиридівна, відчиняючи комірчину. Там лежать мішки для сміття, стоять відра. Із кишені дістає нові білі рукавиці і дає мені маленькі граблі з пластиковими зубцями. — Я називаю їх "чудо-граблі". З ними і мітли не треба. На роботі видають залізні, але вони незручні. Ці коштують 6 гривень, я таких п'ять штук собі купила. Дуже хрупкі. За сезон уже двоє поламала.

Прибирати йдемо за будинок.

— Мусор кидають ужасно, — нарікає двірничка. Починаю вигрібати листя й недокурки. Працювати зручно, граблі добре збирають сміття. — Он бачите, капуста ззаду вас валяєтся. Прямо з вікон кавуни і огірки кидають, морковку гнилу, картошку. Навіть мені на голову попало. Тоді, канєшно, я возмутилась, а так не лаюся з людьми. Кажу: "Выкидывайте тогда, когда меня нет. Я убрала — кидайте, я приду на следующий день и уберу. Только бы на голову не летело".

Через 20 хв. відчуваю, як промерзають ноги, хоча надворі близько 4 градусів тепла.

— А нам взуття видають, ось бачите, на мені ботиночки. Хороші такі, легенькі.

Листя з травою забивається поміж зубцями. Намагаюся зняти сміття ногою.

— Ой, зараз сапожки замажете, — застерігає.

Піднімаю граблі та витягаю рукою листя. Білі рукавиці стають брудні.

— Я закінчила кооперативний технікум, по професії повар, — продовжує Кошель. —  Трохи попрацювала і не змогла, там жарко біля печі й сильні запахи. На заводі була, а тоді перейшла сюди. У радянський час люди йшли з інтересом на двірника, бо були пільги. Я спочатку отримала кімнату в гуртожитку, платила по пільговій ціні — тільки 50 процентів. А тоді квартиру отримала, трикімнатну. Я її давно відпрацювала (термін відпрацювання 10 років. — "ГПУ"), а все одно не пішла. Зараз цього немає. Тепер це вважається низькооплачувана професія. Ставка у нас 1400 гривень.

Запитую про перший день роботи.

— Соромно було дуже, я хустку на голову насунула, щоб мене не видно було, — сміється Валентина Кошель.

Через 40 хв. праці починає боліти спина.

— А ви не нахиляйтесь, треба стоячи мести. Для вас ці грабельки короткі, — каже двірничка й нагинається дістати листя, що застряло у кущі. — Робота подобається тим, що я постійно на свіжому повітрі. Якщо на вулиці холодно, то на роботі розігріваюся — і не мерзну. Великий мороз — валянки взуваємо і рухаємось. Мені, бува, люди кажуть: "Валя, да что ты там метешь, уже все вымела". А я говорю: "То окурки, то еще что-нибудь. Люди же бросают".

 

Знайшла жіночі штани, кофту і чоботи

— Якось прибирала зранку, дивлюся, на лавці в парку Юність лежать жіночі штани, кофта і чоботи. Пізніше прийшли дівчата, забрали. Принесли шоколадку, —розповідає черкаська двірничка Людмила Миколаївна, 55 років. — Ще знаходила в'язку ключів.

58-річна Надія Безкровна знайшла старий мобільний телефон "Нокіа".

— Ніхто не питав, тому віддала подружці.

46-річна Тетяна знайшла $5.

— Нічого не купила за них, бо позичила зі своїми грішми знайомому, то він так і не віддав. Ще знайшла золоте кольцо. Навіть оголошення писала, але ніхто не відгукнувся. Я його не ношу. Не мій розмір.

30-річна Надія натрапила на жіночу сумочку з документами:

— Мабуть, грабували. Були банківські карточки, паспорт. Номер знайшла в телефонній книжці. Жінка приїхала забрала, навіть шоколадки не дала. А я ж на неї свої гроші тратила, коли дзвонила.

 

Зараз ви читаєте новину «"Квартиру отримала, трикімнатну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі