пʼятниця, 19 жовтня 2007 07:04

Котел у квартирі можна поставити у кредит

Від централізованого опалення відмовилися п"ять райцентрів Черкащини — Катеринопіль, Городище, Христинівка, Шпола, Маньківка. Жителі багатоквартирних будинків ставлять у помешканнях газові котли індивідуального опалення. Вони дозволяють регулювати температуру нагріву батарей.

У Катеринополі люди почали встановлювати автономне опалення з 2001 року.

— У нас котельня давно не працює, — каже селищний голова 53-річна Надія Лисак. — Усі, хто живе в багатоповерхівках, поставили котли. Я теж. Так набагато вигідніше. Раніше платили й не знали, за що платимо. Було холодно. А нині встановлюємо потрібну нам температуру.

Обслуговує котли місцеве газове управління.

Любов Руденко, 55 років, із Корсуня-Шевченківського встановила автономне опалення торік.

— Нашому будинку 27 років. У квартирі було 14–15 градусів. Гарячої води не було 20 років. Ми плиту спортили відрами й каструлями, в яких гріли воду.

Любов Руденко живе в 3-кімнатному помешканні площею 60 кв. м. Раніше в сезон за опалення платила 250 грн на місяць. Зараз — не більше 50 грн.

— Яку хочу температуру, таку й виставляю. Іду з дому — меншу поставлю, прийду — підкручу. Як беру до себе трирічну внучку Софійку, то вона хоч нагріється.

На встановлення системи опалення Любов Руденко витратила 11 тисяч гривень

На встановлення системи опалення Любов Руденко витратила 11 тис. грн. Італійський котел "Арістон" коштував 4,5 тис. За виготовлення проекту заплатила 150 грн. Поміняла труби та батареї.

— Гроші взяла в сина, позичила в родичів. Трохи заощаджень було. Та не жалію. Хоч і дорого обійшлося, але ж центральне опалення теж дорожчає, — розмірковує жінка.

Документи та дозволи жінка оформила за місяць.

— Треба і в пожежній службі брати дозвіл, і в санстанції, і в архітектурі, і в газовій службі, й у тепломережі. Й за всі бумажки платити. За кожну віддала десь гривень сорок, — веде далі Любов Петрівна.

Пенсіонерка з Черкас 58-річна Тетяна Хандусь відмовилася від центрального опалення через занадто гарячі батареї. Вона живе в центрі міста на четвертому поверсі хрущовки.

— Бувало, до батареї не торкнутися, — розповідає російською черкащанка. — Взимку вікна відчиняю. Ходила в ЖЕК, просила щось зробити. Тепер виставляю таку температуру, яку хочу.

У Черкасах для встановлення автономного опалення слід звернутися із заявою до відповідної комісії міськвиконкому, яка розглядає питання щодо індивідуального опалення. Там мають вирішити, чи придатна квартира для переобладнання.

— Відмовляємо лише в тих випадках, коли не дозволяють певні технічні умови, — каже заступник міського голови Черкас 58-річний Анатолій Рибак. — Наприклад, труби не того діаметру, що потрібно, недостатній тиск газу в мережі тощо. За останній рік кількість відмов була незначною — менше одного відсотка.

Комісія дає обхідний лист. Слід отримати дозвіл власника будинку чи ремонтно-експлуатаційного управління, газового господарства, пожежної службу, санстанції, водоканалу, організації з теплопостачання.

На встановлення опалення можна взяти кредит. Зокрема в "ПриватБанку". Максимальна сума позики — 7 тис. грн. Кредитну картку дають на 2 роки. Щомісяця нараховують 2–3% на залишок. Якщо виплачувати рівномірно, то виходитиме 390 грн на місяць.

У квартирах райцентру Городище індивідуальне опалення встановлювали три роки тому. Секретар міськради Оксана Синець розповідає, що на кожне помешкання райрада виділяла по 500 грн.

Радянські будинки розраховані на централізоване теплопостачання. Для них хаотичне встановлення індивідуальних котлів небезпечне, запевняє заступник начальника обласного управління житлово-комунального господарства 49-річний Михайло Коваленко:

— Якщо кожен у своїй квартирі встановить котел — труби, наприклад, у підвалах перемерзатимуть, — каже він. — Водогони розраховані на гарячу й холодну воду, а з котлами все навантаження переходить на труби холодної води. Вони можуть не витримати.

У більшості будинків немає газовідводів. Тому труби індивідуальних котлів виводять у вікно.

— Вони димлять. А їх власники труять сусідів, — додає Коваленко.

Зараз ви читаєте новину «Котел у квартирі можна поставити у кредит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі