четвер, 20 березня 2008 18:44

Корсунський рибалка приніс до міліції кулемет "Максим"

Автор: фото: Тетяна НІКІТЕНКО
  Начальник управління громадської безпеки УМВС в Черкаській області Володимир Іващенко (ліворуч) та старший інспектор сектору дозвільної системи цього управління Руслан Лисенко показують зброю, здану міліції за останні кілька днів
Начальник управління громадської безпеки УМВС в Черкаській області Володимир Іващенко (ліворуч) та старший інспектор сектору дозвільної системи цього управління Руслан Лисенко показують зброю, здану міліції за останні кілька днів

Двічі на рік міліція Черкащини оголошує громадянам місячники добровільної здачі зброї. Під час березневої акції, порівняно з листопадом 2007-го, принесли на сім одиниць зброї більше. Зокрема 13 нарізних стволів армійського зразка, 88 мисливських рушниць, шість одиниць холодної зброї, 24 газових пістолети та револьвери.

Із начальником управління громадської безпеки обласної міліції 42-річним Володимиром Іващенком зустрічаємося в його кабінеті. На столі на білому папері лежать здані людьми чотири рушниці, посередині — автомат, далі чотири пістолети й ніж.

Іващенко каже, що загалом в області зареєстровано 34 тис. власників мисливської зброї та спеціальних засобів оборони. Найчастіше зброю приносять після повідомлення через засоби масової інформації про звільнення від кримінальної відповідальності за добровільну здачу. В області за день міліція приймає десь шість-сім стволів. Торік жителі Черкащини здали 342 одиниці. Були й екзотичні екземпляри. У Корсунь-Шевченківському в листопаді принесли кулемет "Максим" часів Першої світової. Місцевий житель рибалив на ставку, що на околиці міста. Замість риби витягнув кулемет. Зброя виявилася непридатною для використання. Її віддали на переплавку.

— Недавно здали револьвер 1937 року, — каже Володимир Іващенко. — Ще здали німецьку комбіновану рушницю й бойову "бельгійку", колекційна вартість якої може сягнути 2 тисяч доларів. Її знайшли в Золотоніському районі, коли вигрібали мул із канави. Чимало здають армійських зразків зброї часів Великої Вітчизняної. Або ж гладкоствольну зброю 50–60 років минулого століття. Адже до 1970-го в країні не вівся облік зброї. То тепер її несуть і реєструють.

Володимир Іващенко сідає за стіл. Пояснює, як можна узаконити незареєстровану зброю:

— Наприклад, після смерті дідуся залишилася гвинтівка. Ви приходите до нас, ми перевіряємо, чи не викрадена зброя або чи не причетна вона до скоєння злочину. Тоді переоформляємо її на нового власника.

До 1970-го в країні не вівся облік зброї

У реєстрації відмовляють психічно хворим, алкоголікам, тим, хто страждає від наркоманії, людям, які мають судимість, систематично порушують громадський порядок. Придбати можуть пневматичну чи холодну зброю лише після 18 років. Мисливську гладкоствольну дозволено купувати з 21-річного віку. А мисливську нарізну — після 25.

Цікавлюся, чи траплялося, щоб здавали велику кількість зброї.

— У листопаді того року черкащанин Леонід Гуцал викопав у себе на присадибній ділянці в селі Топильна Шполянського району арсенал. Він здав нам 26 артилерійських снарядів, 21 гранату РГД-33 та дві гранати Ф-1, — згадує Володимир Іващенко. — Торік у Золотоноші нам принесли карабін КУ-44. Знайшли його під стріхою. В родині про нього ніхто не знав, тільки дід. Коли він помер — карабін виявили випадково.

Здану зброю, якщо вона непридатна, переплавляють на Смілянському машинобудівному заводі. Ексклюзивні зразки передають до музею. Якщо зброя придатна й не є музейним експонатом, власники мають право продати її через магазини. У Черкасах їх чотири — "Мисливська лавка" по вул. Смілянській, 86, "Спортохота" по вул. Фрунзе, 1, "Зброя" по вул. Ільїна, 289 і відділ у Будинку торгівлі.

Прошу пояснити, чи може людина сама знайти покупця на неперереєстровану рушницю.

— Треба прийти до нас і перереєструвати зброю на нового власника, — каже Володимир Іващенко. — Бо якщо вона засвітиться у злочині й буде доведено, що людина знала, для чого продавала її, продавець автоматично стає співучасником.

За збереження незареєстрованої зброї господаря штрафують на 51–108 грн, ствол вилучають. Власника незареєстрованої бойової зброї можуть посадити.

Правоохоронці просять власників зброї не забувати перереєстровувати її в разі зміни місця проживання. Навіть якщо людина переїжджає з одного району міста в інший.

Зараз ви читаєте новину «Корсунський рибалка приніс до міліції кулемет "Максим"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі