четвер, 30 жовтня 2008 20:04

Коней вестфальської породи розводять у Жашкові

Коней вестфальської породи розводять у Жашкові

На кінному заводі в Жашкові будують критий манеж із трибунами для глядачів. Планують проводити змагання. Також влаштовувати аукціони й виставки коней.

Жашківський конезавод працює з 1999 року. Тут розводять коней вестфальської породи. Нині в конюшнях майже 200 тварин. Завод має 200 га пасовищ, 100 га сінокосу та базу. Вона розташована на 17 га. При заводі працює школа. Заняття безплатні.

— Беремо дітей від 12 років. Групи в нас невеликі, максимум по п"ять осіб, — розповідає тренер Сергій Галій, 37 років. — Вчимо не лише їздити верхи та долати бар"єри, а й доглядати за конем та спорядженням. Завдяки верховій їзді виробляється гарна осанка.

Для занять треба спеціальне взуття. Воно має бути з широким каблуком, щоб нога не провалювалася в стремена. І високим, щоб не натерти ногу.

Коней годують плющеним вівсом, кукурудзою, сіном та морквою. Більшість часу вони проводять на вулиці. Їх щодня миють. Є спеціальні шампуні та спреї для гриви. Планують зробити солярій. Якщо у тварини проблема зі спиною, то в солярії можна прогрівати її.

Молодняк тримають окремо від дорослих коней. 6-місячних лошат відлучають від матері. Тоді одразу видно, у кого з них є лідерські якості. Зазвичай, лідери стають гарними спортсменами.

Жашківський 9-річний сірий жеребець Корнет, породи бельгійська теплокровна, виступав за збірну Німеччини на Олімпійських іграх.

— Він рекомендований для розведення Рейнлендським, Вестфальським,  Гольштинським та Ольденбурзьким союзами. Часто виступає на змаганнях міжнародного рівня, — каже зоотехнік Тетяна Шкоринська. — Останні три роки і в Україні розвивається кінний спорт. Спортсмени тренуються щодня по 1,5–2 години.

27-річний ветлікар Сергій Городенко говорить, що коні, як і люди, хворіють на застуди.

— Якщо кінь відмовляється від їжі, значить, щось у нього болить. Це можуть бути як проблеми зі шлунком, так і застуда. Для коней протяги небезпечні. Лікуємо вітамінами та антибіотиками. Буває, купуємо ліки у звичайних аптеках. Даємо інколи сироп Доктора Тайса, тільки доза в разів 5–10 більша, ніж для людини.

Зараз ви читаєте новину «Коней вестфальської породи розводять у Жашкові ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі