четвер, 27 січня 2011 19:02

Клуб не опалювався 20 років

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Селищний голова Верхнячки Христинівського району Микола Наконечний
Селищний голова Верхнячки Христинівського району Микола Наконечний

У будинку культури селища Верхнячка Христинівського району напередодні Різдва встановили новий енергоощадний котел. Гроші виділили з місцевого бюджету. Це єдиний опалюваний будинок культури в районі.

Він розташований неподалік селищної ради. При вході одразу відчувається тепло. У концертній залі ремонтують сцену. Фарба та штукатурка на стінах потріскалися. Оркестрова яма прогнила. Двері ліворуч ведуть до котельні. Поряд котла, що нагадує велику залізну бочку, купа дров. З пристрою виходять кілька широких труб.

— Коли обирали котел, то думали перш за все про економічність. Бюджет обмежений, а потреби великі. Газова котельня нам обійшлася б у 300 тисяч гривень, — говорить селищний голова Микола Наконечний, 28 років. — Тому купили деревний автономний котел. Витратили на все близько 85 тисяч. Котел привезли нам із Київської області, коштує він 43 тисячі гривень. Його особливістю є те, що у ньому дрова не горять, як у печі, а тліють завдяки обмеженій подачі повітря. Під час тління виділяється газ, він спалюється в окремій камері. В іншій ізольованій камері нагрівається повітря до температури більше 200 градусів та потужним вентилятором видувається у приміщення. І вже через досить короткий час у великому залі будинку культури стає тепло. Кубометра дров вистачає на дві доби. Палива у селищі досить. Крім централізованого опалення, встановили електроконвектори по всьому будинку.

Жителі селища чекають офіційного відкриття установи.

— Після ремонту у нас запрацює кінотеатр, — розповідає заступник селищного голови Борис Коник, 51 рік. — Екран уже є. Проектор треба придбати. Уже відремонтували мотор, який закриває та відкриває штору.  Клуб не опалювався 20 років. Коли відкрили будку кіномеханіка, то в стоп-кадрі був фільм "Зіта і Гіта". Люди вже йдуть і питають, коли гуртки для школярів почнуть працювати. Пенсіонери цікавляться, коли на хор можна буде ходити.

Із 691 сільських клубів Черкащини постійно опалюють лише 59.  Іще у 335 тепло дають на час проведення масових заходів.

В обласному управлінні культури розповідають, що фактично тільки ті 59 клубів щороку лагодять, утримують у доброму стані. В решті ремонтів не проводили по 10–15 років, опалювальні системи зіпсовані.

— Усього в області 47 закладів культури в аварійному стані, з них 33 — сільські, — каже Петро Войтенко, 68 років, начальник відділу технічного нагляду при головному управлінні культури області. — Бюджети великих сіл можуть утримувати свої клуби. Як-от село Громи на Уманщині. Там минулоріч за часткової допомоги району зробили капітальний ремонт.

Зараз ви читаєте новину «Клуб не опалювався 20 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі