Ексклюзиви
четвер, 09 жовтня 2008 17:46

Гроші на відкриття власної справи дає центр зайнятості

Автор: фото: Наталя ТАВАНЕЦЬ
   Надія Воропай торгує у власному  магазині промислових товарів у селі Крутьки Чорнобаївського району
Надія Воропай торгує у власному магазині промислових товарів у селі Крутьки Чорнобаївського району

49-річна Надія Воропай із села Крутьки Чорнобаївського району цьогоріч у квітні відкрила магазин промислових товарів. Частину витрат на справу взяв районний центр зайнятості.

— Треба ж якось крутитися, то й вирішила відкрити магазин, — розповідає жінка. — Хоча в такому віці вже й важкувато: по товар треба їздити, дозволи брати, звіти робити.

Під магазин Воропай викупила приміщення колишнього тиру в центрі села. Поряд автобусна зупинка та сільрада. Торгує пральними порошками, шампунями, милом, зубною пастою. Із Хмельницького й Одеси возить покривала, рушники, одяг та взуття — переважно калоші та гумові чоботи. На полицях розкладені іграшки, сувеніри, канцтовари.

— Із Харкова привозимо велосипеди та запчастини до них. Зі Слов"янська на Донеччині — посуд, — розповідає Надія Воропай. — По цемент та будматеріали, садовий реманент їздимо в Черкаси на базу.

Понад 20 років жінка пропрацювала в колгоспі механізатором. Потім кілька років санітаркою в амбулаторії. Торік у вересні стала на облік до районного центру зайнятості. Отримувала матеріальну допомогу як безробітна. Там їй порадили відкрити власну справу.

Протягом 10 днів Надія Воропай безкоштовно навчалася на курсах "Підприємництво і бізнес-планування" у Черкаському центрі знань. Після іспитів отримала свідоцтво підприємця-початківця. У березні в Чорнобаї перед комісією захистила бізнес-план.

— Стати підприємцем може будь-який безробітний, що стоїть на обліку, — розповідає начальник відділу надання соціальних послуг Чорнобаївського центру зайнятості Наталя Черненко. — Як розпочати власну справу, навчаємо на семінарах. Підказуємо вид діяльності, тестуємо на підприємницькі здібності.

На відкриття власної справи Чорнобаївський районний центр зайнятості виділяє до 15 тис. грн. Сума одноразової допомоги залежить від стажу роботи та середньомісячної зарплатні.

— Якщо людина ніде не працювала, суму вираховуємо з мінімальної допомоги по безробіттю. З 1 жовтня це 360 гривень. Тобто людина, яка не має довідки про доходи, може отримати до 4 тисяч гривень допомоги, — каже головний спеціаліст Неля Пащенко. — Той, у кого була пристойна зарплата, і суму отримає відповідну. Недавно дали майже 14 тисяч  на відкриття магазину автозапчастин.

Гроші на власну справу виділяють після того, як людина зареєструється підприємцем. У селах найчастіше відкривають магазини. Послуги надають рідше.

— Важко піднятися. Клієнтів мало, та й які у них доходи, — скаржиться 36-річний В"ячеслав Чепинога із села Загородище Чорнобаївщини. Два роки тому чоловік із допомогою центру зайнятості відкрив майстерню з ремонту електропобутової техніки. Через малі прибутки змушений був закрити її. Нині Чепинога їздить на заробітки до Києва.

Зараз ви читаєте новину «Гроші на відкриття власної справи дає центр зайнятості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути