четвер, 03 березня 2011 18:32

Горіхи обмінюватимуть на цукор і хліб

В усіх районах області хочуть відновити роботу заготівельних пунктів. Поки що працюють 135 зі 178.

— Щоб заготівник не сидів там щодня, розробимо графік приймання продукції. Надрукуємо його у газетах. У великих населених пунктах овочі, фрукти і ягоди прийматимемо двічі на тиждень, — каже 58-річний Володимир Могилей, заступник голови правління облспоживспілки. — Маємо 404 магазини. У кожному відкрили куточок заготівельника. Селянин може продати сільгосппродукцію або обміняти її на будь-які продукти. Наприклад, бабця здає горіхи, а взамін бере крупу, цукор чи хліб. Раніше по цій схемі працювали тільки окремі магазини. Зараз намагаємося, щоб таке було в кожному районі.

Сезон заготівель починається із травня. Найперше приймають ранню городину, ягоди.

— Торік за сприяння голів сільських рад організували закупівлю сільгосппродукції. Уперше за п'ять років ми закупили 461 тонну яблук і 205 тонн вишні. Придбали чимало й огірків. Але проблема у тому, що багато вибраковується. Бо консервувати можна лише окремі сорти. Раніше було добре, бо господарства спеціалізувалися тільки на ніжинських огірках. Вони для консервації найкращі, — стверджує Володимир Тимофійович.

У радянські часи овочі вирощували на колгоспних полях і здавали в заготівельні пункти. Був план засадження площ буряками, картоплею, морквою, огірками, помідорами, кабачками, капустою, перцем.

— Для збирання врожаю вивозили у поле учнів, студентів, із різних організацій. Картоплею область забезпечувала не лише себе, а й військові частини Баку, Челябінська, Забайкалля, Мурманська, Азербайджану, Грузії, Ташкента й Туркменії. Завантажували у сітки, мішки чи насипом. Тоді за день треба було відправити 15 вагонів, — згадує Володимир Могилей.

Зараз ви читаєте новину «Горіхи обмінюватимуть на цукор і хліб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі