четвер, 27 листопада 2008 16:39

Гінеколог Олександр Малюшко збирав колекцію півстоліття

В Уманському краєзнавчому музеї можна побачити людські зародки, котрим не судилося з"явитися на світ. Створив колекцію місцевий лікар-гінеколог із 50-річним досвідом Олександр Малюшко.

Біля кожного такого експонату значиться причина, чому людині так і не вдалося з"явитися на світ. Серед таких — венеричні хвороби, паління, алкоголізм, наркоманія тощо.

— Ніколи не подумала б, що таке може бути від звичайного паління, — ділиться студентка Уманського педагогічного університету 18-річна Марина Цвілько. — Більше не палитиму. Ніколи.

Свою колекцію Олександр Малюшко почав збирати під час роботи в пологовому будинку Умані. Працював там із 1946 року. 1961-го його призначили головним лікарем.  Пізніше експонати знадобилися, коли лікар став директором місцевого медичного училища. На таких наочних прикладах Олександр Прокопович навчав майбутніх медиків.

Помер Олександр Малюшко в травні 1999 року. Його вдова 86-річна Валентина Фролова — відомий в місті лікар-хірург, видала книгу власних спогадів про чоловіка під назвою "Лікар-легенда".

Містом не одне десятиріччя шириться історія, коли кочегар пологового будинку зник із чергування. Головлікар Малюшко, аби немовлята не замерзли в палатах, сам став до пічки й всю ніч підкидав вугілля. Колеги та пацієнтки були вражені людяністю та порядністю Малюшка.

— Експозиція діє з 2005 року. Відвідувачі від неї в захваті. Хоча й призначена вона не для слабкодухих, але наочний приклад діє краще, ніж плакати та заклики на зразок "Скажи наркотикам — ні", — каже 48-річний директор музею Юрій Торгало.

Серед інших експонатів виставки — документи, нагороди воєнних та повоєнних років, фотографії, копії грамот, медалі легендарного уманського лікаря-гінеколога.

Уманський краєзнавчий музей працює щодня, окрім суботи та неділі. Вартість квитка — 5 грн.

Зараз ви читаєте новину «Гінеколог Олександр Малюшко збирав колекцію півстоліття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі