четвер, 07 квітня 2011 17:23

Герб Тального схожий на нігерійський

"Якось випадково побачив зображення нігерійського герба. Здивувався його схожості з тальнівським. Якщо чесно, африканський  мені подобається більше. Там коні якісь привабливіші, принаймні не рогаті", — каже 42-річний Олег Шатайло з Тальнівського музею історії хліборобства.

Герби міст та селищ Черкащини почали створювати на початку Незалежності. Їх приймали поспіхом, без консультацій із фахівцями. Знак Тального затвердили на сесії міської ради в серпні 2000-го. На гранітній основі бик і одноріг тримають щит із зображенням прапора міста. Угорі, на короні — птах фенікс. Внизу підпис: "Від доброго кореня". Його автор — черкаський геральдист Олег Толкушин.

— Тальне у ХІХ сторіччі належало графу Петру Шувалову. Він мав у своєму гербі міфічну тварину — однорога. Фактично Шувалов став засновником промисловості в місті, — пише Толкушин у журналі "Гербовед". — Інша тварина — бик — символізує родючість, працелюбність і впертість. Фенікс нагадує про обряд спалення й відбудову своїх жител, який мали трипільські хлібороби. Птах символізує неодноразове відновлення міста після багатьох руйнацій. На щиті, який тримають тварини, синя стрічка означає річку Гірський Тікич, червона — тальнівські граніти, золотиста — пшеничні лани.

Директор музею історії хліборобства 70-річний Вадим Мицик стверджує, що герб міста не має нічого спільного з українською історією:

— Коли приймали його, ні з ким не радилися. Толкушин начіпляв усе що хотів. При бажанні будь-який, навіть фашистський, символ можна виправдати. Усі ці однороги й фенікси не мають ніякого відношення до нашого краю. Українцям властиве образне мислення. Треба було обов'язково зобразити землю й небо, які тримає зернина. В основі герба поставити сонце.

— Герб міста створював досвідчений фахівець із геральдики, — переконує заступник мера Тального 42-річна Лариса Дімітрова. — Толкушин ознайомився з історією нашого міста. Комусь подобається, комусь ні, але там глибокий історичний зміст, чітке дотримання вимог геральдики. Наше місто одне з перших в області, що створило власний герб.

— Це найгірший символ в області, — вважає заслужений художник України 59-річна Олександра Теліженко. — Вважаю, що він мистецьки безграмотний. Бика — символ плодючості й сили — не можна ставити вгорі, немов циркову кішку. Тальнівський герб перевантажений незрозумілими елементами.

Городище має офіційний герб із 2003 року. У верхній його частині — золота ліра.

— Вона символізує, що родоначальником української опери був наш земляк Семен Гулак-Артемовський, — говорить краєзнавець Василь Богун. — На гербі  немає нічого зайвого.

— Створювати такі зображення повинні місцеві художники, інакше вийдуть такими ж однотипними, як герб Городища, — вважає історик-аматор Віктор Зайченко. — Жодним штрихом не відображене сьогодення. Навіщось намалювали цегляну стіну, хоч тут не було "берлінського муру". Зробили й відвертий ляпсус. У центрі поставили схрещені стрілу і шаблю, як елемент герба XVIII століття. Але то був герб зовсім іншого Городища. Тепер то селище Градизьк Полтавської області.

Геральдичним символом Черкащини є кінь, що біжить. Він зображений на гербах кількох райцентрів, зокрема Чигирина.

Його затвердили 1992 року одним з перших.

Такий самий кінь є на гербі Черкас. Його затвердили 1995 року. Має форму щита, розділеного кольорами на дві частини. У верхньому лазуровому полі стоїть козак у червоному одязі, тримаючи срібну рушницю на плечі, зі срібною шаблею та порохівницею на поясі. У нижній частині, в червоному полі, срібний кінь.

Зараз ви читаєте новину «Герб Тального схожий на нігерійський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі