четвер, 20 листопада 2008 17:35

Фермер Іван Олійник має прибуток із соняшника й кукурудзи

Фермер Іван Олійник має прибуток із соняшника й кукурудзи

59-річний фермер Іван Олійник із села Малі Канівці біля Чорнобая має 11 га землі. Засаджує пшеницею, соняшником, ячменем та кукурудзою.

— У 1990-х агітували за фермерський рух, то я й подумав — піду й собі, хоч сам на себе робитиму. Правда, доки зібрався, то вже кредити перестали давати, — розповідає Іван.

Поряд із полем Олійник купив старе дворище. Там тримає техніку, насіння й урожай.  На полі чоловік працює сам:

— Раніше із сином працювали, а тоді побачили, що удвох робить нема чого. Він і влаштувався на іншу роботу. Із худобою дружина помагала. Торік корів поздавали, бо ціни на молоко немає.

Землю чоловік не переорює, а розпушує плоскорізом. Плугом не користується.

— Так зберігається ґрунт і збільшується вміст гумусу, менше росте бур"яну і не пересихає орний шар, — запевняє Іван. — Та й пального набагато менше йде.

Щороку Іван Васильович сіє по дві культури. Цього року зібрав пшеницю й соняшник, на наступний вже посадив ячмінь, весною планує посіяти кукурудзу. Більше — невигідно.

— Ну зберу я дві тонни гречки, дві кукурудзи, три ячменю, чотири соняшника, та й хто його в мене забере? Сам тоді возися. Треба, щоб вал зерна був, тоді його можна продати, — ділиться досвідом Олійник.

Найвигідніше вирощувати соняшник. Цього року Олійник зібрав із 2 га поля 5,4 т насіння. Нині його купують по 1300 грн/т, під новий рік ціна зросте.

Щоб господарство було рентабельним, треба мати хоча б 150 гектарів землі

— Торік восени соняшник брали по 2,2–2,3 тисячі гривень, а під ноxвий рік по 4 тисячі. То і я свій продавати не спішу. Жаль, що сіяти соняшник на полі можна років через п"ять-шість, бо дуже виснажує ґрунт.

Вигідно також сіяти кукурудзу, її забирають прямо з поля. На пшеницю ж попиту немає.

— У мене пшениця фуражна, бо нема на чому провіювати. За тонну дають 600 гривень. І то клієнта не знайду. Як почують, що мало зерна, то й машину гнати не хочуть. А самому везти невигідно. Можна було б цим зерном самому худобу годувати, так живою вагою дешево беруть. На базарі стояти мені ніколи.

Насіння чоловік купує в спеціалізованих фірмах чи на насіннєвих станціях. Найбільше грошей витрачає на солярку та гербіциди.

— Щоб зорати гектар поля, треба 17 літрів солярки. На удобрення й гербіциди йде до 500 гривень на гектар, на збір врожаю ще літрів 9 пального піде. Додайте транспортні витрати, ремонт техніки, податки і зарплату. От і виходить, що з 11 га поля маю дві тисячі гривень прибутку. Щоб господарство було рентабельним, треба мати хоча б 150 га землі.

Зараз ви читаєте новину «Фермер Іван Олійник має прибуток із соняшника й кукурудзи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі