четвер, 05 лютого 2009 18:40

Дерево провалилося до підземного ходу

Автор: фото: Олександр ВОВК
  Марія Фіщук показує  яму, яка утворилася після зсуву ґрунту біля під’їзду  будинку на  вулиці Суворова у Монастирищі. Спеціалісти кажуть, що земля провалюється в підземні ходи, викопані  в XVII столітті
Марія Фіщук показує яму, яка утворилася після зсуву ґрунту біля під’їзду будинку на вулиці Суворова у Монастирищі. Спеціалісти кажуть, що земля провалюється в підземні ходи, викопані в XVII столітті

У Монастирищі в ніч із 28 на 29 січня у дворі дев"ятиповерхівки по вулиці Суворова, 3 під землю пішло дерево. Ще одне провалля тієї ж ночі утворилося біля під"їзду будинку N2.

З ями видніється верхівка горіха. Цю ділянку огородили червоною стрічкою. Неподалік зібрався натовп. Кілька сміливців підходять ближче, заглядають у провалля. Кажуть, швидше за все, дерево потрапило до підземного ходу. Праворуч від місця обвалу він тягнеться до дев"ятиповерхівки, ліворуч — до спорткомплексу.

 — Не підходь, бо провалишся, — наказує онуку 58-річна Олена Мокренко. Розповідає, що водії бояться тепер заїжджати у двір. Неподалік від ями була стоянка для автомобілів. Відколи дерево пішло під землю, мешканці будинку не наважуються залишати там свої машини.

Про існування підземних ходів у Монастирищі дізналися у 1980-х.

— Коли трамбували основу під котлован дев"ятиповерхівки на Суворова, стався обвал, — згадує директор "Житлокомунгоспу" Володимир Будьомко, 52 роки. У 1989-му він керував районним будівельним управлінням. — Утворився майданчик такого розміру, що одночасно могли розвернутися дві-три підводи. Від площадки у трьох напрямках розходилося три підземні ходи. Один — до будинку по вулиці Миру, 33. Другий — той, де сьогодні ми бачимо яму. Третій тягнувся до машинобудівного заводу. Там за часів Богдана Хмельницького була фортеця. Я спускався до одного з підземель. Звідти тягло сирістю та холодом. Пройшов углиб кілька метрів і повернувся. Бо стало страшно. А пізніше земля провалилася поблизу будівельного крана. Перелякалися страшенно. Думали, що кран під землю піде.

Головний архітектор Монастирищенського району Микола Мокренко у 1980-х роках працював заступником директора машинобудівного заводу. Пригадує, що під час реконструкції заводського корпусу N2 теж натрапили на підземні ходи.

 — Висота у різних місцях від поверхні ґрунту сягала від 5 до 10 метрів, — говорить фахівець. — Наші предки були дуже завбачливими. За історичними даними, під час нападів ворогів городяни тікали через підземні магістралі в Цибулівський ліс або у напрямку Умані.

Микола Мокренко впевнений, що мешканцям багатоповерхівок нема чого хвилюватися. Всі будівлі мають міцні фундаменти. Обвалитися можуть тільки прибудинкові споруди.

— Карти підземних ходів міста досі немає, — каже головний архітектор. — На їх дослідження у місцевому бюджеті бракує коштів.

Востаннє підземелля нагадували про себе влітку 2006 року: на вулиці Леніна провалилася частина шляху. Щоб засипати тунель, довелося завезти кілька вантажівок землі.

Зараз ви читаєте новину «Дерево провалилося до підземного ходу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі