понеділок, 05 серпня 2013 00:15

"Більше п'яний не сядеш за руль"

Автор: малюнок: Дмитро Скаженик
 

У Черкасах водії, що порушили правила дорожнього руху, відпрацюють на громадських роботах, щоб не платити штраф. За рішенням суду, порушників відправляють прибирати кладовища, підмітати вулиці, допомагати комунальникам обрізати аварійні дерева.

30 липня на цвинтарі в Південно-Західному районі працюють п'ятеро. Двоє до обіду, троє після.

— Буває, приходять і кажуть: "Мене направте туда, де ніхто не бачить", — каже майстер кладовища Антоніна Заскалета, 53 роки. Чекає о 14.00 трьох працівників. — Прийде, посилаю його замітать, а він говорить: "Ви мої моральні норми порушуєте". Кажу йому: "То чого ти прийшов? Я ж тебе сюди не звала". Робить — не робить, але за мітлу береться. Я даю їм косити, обривати бур'ян, підмітають алеї, сміття виносять із секторів.

Найчастіше порушники відпрацьовують 40 год. — по 4 щодня, без вихідних.

— А ті, хто повторно, то їм призначають і 50-60 годин. Такі хлопці вже сміються: "Може, я вже тут і залишуся. Як свій став". А зараз оце прийде молодий хлопчина і жінка, але я ж її не пошлю дрова рубати чи косити, то мітлу в руки, і вперед. Вона мені даже стіх написала, — хвалиться майстер, показує аркуш із віршем.

За 15 хв. до початку приходить Роман Миколайович. Сідає на диван.

— Я в суді національний герой. Доця народилася, і я в три статті вляпався за 5 минут: ДТП, скритіє з мєста й п'яний за кермом, — розповідає з усмішкою. Прізвище називати відмовляється.

— Тоді це шось вам мало дали 40 годин, — каже майстер.

— То це ж по знакомству, — відповідає. — У мене в'їхали, а зробили козла отпущенія, бо побачили, що п'яний. У час ночі на Одеській зупиняюся перед пішохідним переходом і чую, як в зад в'їжджають — аж сідушки затряслися. Я в шоковому стані від'їхав на 100 метрів, а це вже порахували як скритіє. Таксіст визвав кучу своїх колег, і даїшники проїжджали повз, все зафіксували.

До кімнати заходить коротко стрижена білявка у жовтій майці.

— Прибыл у ваше распоряжение, — звертається до Антоніни Михайлівни 29-річна Наталія. Прізвища теж не каже. Відпрацьовує шостий день. Майстер відмічає працівників, відправляє в різні сектори кладовища підмітати алеї, розчищати територію від бур'яну. Наталія сідає в свій білий ПАЗ, їде до місця роботи. У салоні — власна мітла.

— У них тут такі убиті, що я краще свою візьму, — каже. На громадських роботах — за статтею "водіння авто у нетверезому стані". — У сусідки дитині-груднічку стало раптово погано — піднялася висока температура, а я випила пляшку пива. Зразу поїхали в 3-ю лікарню — я не п'яна була, просто запах. На суді зразу попросилася на адмінроботи, бо 3 тисячі платити — дорого. А майор мені й відповідає: "Тоді побачимося на кладовищі". У мене аж мурашки по шкірі пішли.

Дорогою оглядає територію.

— Скільки могил заброшених. Особливо в кінці й на початку, — каже, показуючи на високі бур'яни. — Бачте, як чисто на дорозі — це все я вимела. Ржуть з мене: директор магазину і підмітає на кладовищі. Стільки знайомих тут побачила.

Паркуємося близько до краю кладовища. Тут разом поховані бабуся й дідусь Наталії. Жінка переодягається в старі спортивні штани. Із собою бере цигарки й телефон.

— Вам валідольчик дати? — запитує мене, виходячи з машини. Сама ковтає таблетку. — Перші два дні взагалі депресія була. Особливо, коли бачиш багато молодих захоронено. Походиш отак, і життя більше цінувати починаєш.

За 5 хв. прориває траву навколо чотирьох могил.

— Фізичний труд облагоражує людину. А з моїм салом — це тільки плюс, — показує на живіт. — Можна і ще 10 днів добавити. Ну і що, що так сталося. Зараз піввулиці дякує за те, що дитину врятувала. Знаєте, воно як заплатиш штраф — то нічого не доходить, а так як поработаєш, то розумієш, що більше п'яний не сядеш за руль.

Порушники закінчують роботу о 18.00.

143 особи відпрацювали на громадських роботах від початку 2013 року. Двоє людей із 2010-го  приходили відпрацьовувати  двічі. Найбільше призначають порушнику 60 год. громадських робіт.

Зараз ви читаєте новину «"Більше п'яний не сядеш за руль"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі