четвер, 03 липня 2008 18:58

Базарників відтісняють з Одеської траси

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Стихійний ринок на 146-му кілометрі траси Київ–Одеса планують закрити. Але торговці погрожують перекрити автошлях
Стихійний ринок на 146-му кілометрі траси Київ–Одеса планують закрити. Але торговці погрожують перекрити автошлях

Протягом двох тижнів мають закрити стихійний базар на 146-му кілометрі траси Київ–Одеса біля Жашкова. Про це "ГПУ" повідомляють в обласному територіальному управлінні Держгірпромнагляду. 300 торговців проти цього.

— Ще моя бабуся тут яблуками торгувала. Тоді ринок стояв ближче до міста, під мостом, — погоджується на розмову продавець Світлана Якобчук, 34 роки. Інші відмовляються розмовляти. — Тут в основному жінки. Майже у всіх чоловіки сидять удома, посуд миють, за дітьми дивляться. Роботи в місті не вистачає. Якщо і є, то пропонують 600–800 гривень. Хіба це заробіток? А тут завжди свіжа копійка. Нам пропонують перейти на центральний ринок, але там невигідно стояти, кому там потрібні наші гарячі обіди?

На ринку зо півсотні кіосків із металевих листів та шиферу. Проїжджі купують тут гарячі обіди по 15 грн, фрукти, цигарки, воду, пиво.

Наприкінці червня продавцям почали закидати, що через них відключили газ сусіднім селам. Обласне управління Держгірпромнагляду поширило інформацію, що базар розміщений в охоронній зоні магістрального газопроводу. На думку відомства, це сусідство становить загрозу населенню. Тому на три дні перекрили газ на шести вулицях Жашкова та у 12 селах району.

— Це вони навмисно заявили людям, аби нас вигнати, — говорить Якобчук. — Я сама телефонувала в газову службу, там сказали, що це звичайна планова профілактика. А той  газопровід від базару за кілька десятків метрів. Торік комісія приїздила, чоловік 20, і почали до всіх чіплятися: то води немає, то хлорки, то ще щось. Але ви погляньте, ми підтримуємо чистоту, навіть навколо базару немає сміття.

На ринку немає ні електрики, ні газу. Воду торгівці привозять із міста в бутлях.

— Поряд у ресторані "Козачок" усе є. Нам же проводити не хочуть, — додає 48-річна Тетяна Петрівна. Прізвища не називає, каже, не хоче проблем.

Перший заступник міського голови Жашкова Валерія Рейдало, 59 років, зазначає, що ринок однозначно треба закрити:

— Коли будували трасу, пропонували підприємцям зробити рукав, спеціально для  базару, і облаштувати його, — розповідає жінка. — Але ніхто не захотів вкладати в це гроші. А це ж автострада, тут великий рух. За останні кілька років травмовано 12 чоловік, восьмеро загинули. Ми людям пропонували перейти на ринок у Жашкові, але вони не хочуть, бо там треба платити ринковий збір. Будуємо невеличкий торговий павільйон теж на трасі, але тільки на 40 чоловік.

У березні в Жашкові були перевибори мера. Згадують, нинішній голова обіцяв не чіпати ринок.

— А тепер сам намагається нас розігнати, — обурюються продавці.

Відстань між газопроводом і спорудами має бути не менше ніж100 м.

Зараз ви читаєте новину «Базарників відтісняють з Одеської траси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі