четвер, 15 травня 2008 19:07

Багатодітній сім"ї Корнієнків подарували будинок

Представники підприємства "Донецьк-сталь"-металургійний завод" за 450 тис. грн подарували будинок сім"ї Корнієнків із села Журавка Шполянського району Черкащини. Двоповерховий дім у Шполі площею 128 кв. м купили в рамках проекту влади й бізнесу "Зігрій любов"ю дитину". 41-річна Галина й 48-річний Олексій Корнієнки мають 12 дітей.

Журавка за 35 км від Шполи. Двір Корнієнків розміщений на краю села поряд із лісом. Праворуч від будинку півгектара городу. Землю обробляють самотужки. Тільки для оранки наймають трактора. Всюди в дворі обкладені камінням і цеглою клумби з безліччю тюльпанів.

— Дівчата взялись рахувати, — запрошує до альтанки жінка. — Як дійшли до тисячі — покинули.

Корнієнки знайомлять із чотирма синами й вісьмома доньками. Найстаршій Вірі — 19 років, найменшій Ельзі — 6 місяців. Інші діти — 17-річна Надія, 15-річна Любов, 14-річний Пилип, 12-річна Софія, 10-річний Тимофій, 9-річна Аліна, 7-річна Людмила, 6-річний Володимир, 4-річний Матвій, 3-річна Лідія.

— Нас запросили в райдержадміністрацію й запитали, чи треба будинок, — каже чоловік. — Ми сказали, якщо така сім"я, то не завадив би. Згодом повідомили, що бізнесмени з Донецька куплять будинок у Шполі. Закупили ще й меблі. Тепер чекаємо на оформлення документів і поки закінчиться навчальний рік.

Новий будинок стоїть через берег від центру міста на вул. Гвардійській. Має 10 кімнат, кухню, ванну й туалет. У дворі — гараж і садок.

Олексій Корнієнко каже, що має інвалідність. Коли замолоду працював на тракторі,  в око потрапило два осколки заліза. Переніс дві операції. Галина Миколаївна була швачкою.

Батьки хваляться, що діти до школи йдуть підготовлені.

— Поки інші вчаться палички й кружечки писати, мої вже добре і читають, і пишуть, — розповідає Галина. — Меншим не дуже цікаво йти до першого класу, бо вони ту програму пройшли вдома. Дівчата навчаються на "відмінно", а хлопці трохи лінуються.

Дорогою йде череда. Донька Софія виганяє з двору трьох корів. Каже, у сараї є ще теля. Хлопці більше допомагають доглядати скотину, дрова рубають. Старші дівчата доять корів, здають молоко.

До Шполи 10-річному Тимофієві переїжджати не хочеться.

— Там двір малий, а у нас три коровки. Де їх тримати? — жаліється.

Дорослі діти мають надію, що з переїздом знайдуть роботу.

— Коли було 5–6 діток — тяжко було, — каже батько. — А зараз старші підросли, допомагають із меншими.

Розповідають, що як їдуть до рідні в Житомирську область, заїжджають до Києва.

— Менші в столиці ще не були. Старші знають його (Київ. — "ГПУ"), як п"ять пальців, — жінка сідає за саморобний стіл. На руках тримає маленьку Ельзу. — Хотять ще побачити зоопарк.

— Та нащо він, — перебиває матір 17-річна Надія. — Хай зайдуть у повітку — чим не зоопарк?!

Заходимо в двоповерховий будинок. На першому поверсі дві кімнати. В одній — піаніно. Всюди вазони. На столах — лісові квіти. Надія сідає за інструмент, Віра бере гітару. Співають релігійну пісню. До них приєднуються менші діти.

— Піаніно купляли в Черкасах у одного діда, — продовжує мати. — Він хотів 200 гривень. А як узнав, скільки у нас дітей, віддав за 150. Ми самі зносили з восьмого поверху. Щоб перевезти в Журавку, наймали мікроавтобус.

У кутку однієї з кімнат стоїть саморобний дерев"яний стіл-корч.

— Це наш тато приволік із лісу, — каже Віра. — Такого стола ні в кого немає.

У серванті під склом роздруківка з гаслом "Бойтесь Господа и служите Ему в чистоте и искренности". Родина належить до церкви християн-баптистів.

Родина належить до церкви християн-баптистів

— Живемо за Біблією, — говорить Галина Миколаївна, гойдаючи Ельзу. — День починаємо й закінчуємо молитвою. Щонеділі ходимо на зустрічі з одновірцями.

Торік Галині Корнієнко дали звання "Мати-героїня".

— Оце тільки батькові героя не дають! — жартує Олексій Корнієнко, закручуючи рукою вуса.

Під опікою донеччан перебувають сім багатодітних родин Черкащини — в Шполянському, Драбівському, Смілянському, Канівському районах та Умані.

Президент Віктор Ющенко сам розподіляв меценатів за областями України, кажуть в обласному управлінні у справах молоді та спорту. "Донецьксталь" покращуватиме умови проживання сім"ям, що виховують 10 неповнолітніх дітей.

Зараз ви читаєте новину «Багатодітній сім"ї Корнієнків подарували будинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі