четвер, 27 листопада 2008 16:31

Андрій Хіміч отримав півтори тисячі карбованців за олімпійське "золото"

Андрій Хіміч отримав півтори тисячі карбованців за олімпійське "золото"

Цій фотографії 44 роки. Зроблена вона влітку 1964 року на Дніпрі поблизу Черкас. Андрій Хіміч готується до ХVIII Олімпійських ігор у Токіо. У жовтні разом зі Степаном Ощепковим він став першим володарем олімпійської золотої медалі для збірної СРСР у веслуванні на каное-двійці на дистанції 1 км.

Родом Хіміч із села Макіївка Варвинського району Чернігівської області. Батько, Іван Васильович, працював у колгоспі конюхом, мати — Ксенія Костянтинівна доглядала дітей. Під час Голодомору з семи дітей у родині померли чотири. По смерті батька 1954 року Андрій виконував вдома всю чоловічу роботу: рубав дрова, косив сіно, заготовляв очерет для опалення хати, рибалив.

— Пішки носив віники та рибу до Пирятина й Прилук на продаж, щоб було за що купити взуття та одяг, — згадує 70-річний Андрій Хіміч. Понад 20 років він із 52-річною дружиною Валентиною та сином Іваном, 8 років, живе в райцентрі Чорнобай.

1955-го Хіміч за порадою хрещеного батька Олександра Тканка, ректора Черкаського педінституту, вступив на факультет фізвиховання. Почав займатися лижним спортом і веслуванням на каное.

— Спочатку не знав, як у ньому сидіти. Підкладав під коліна подушку, набиту тирсою. З нею поїхав і в Київ на спартакіаду. Лише там побачив, що треба гребти тільки з одного боку, а не з обох, як я це робив. Мене обзивали дідом Мазаєм, — розповідає чоловік. — Та перестали сміятися, коли зайняв четверте місце.

Узимку Хіміч ходив на лижах, підіймав штангу, бігав, займався гімнастикою. Тренування на воді починав ранньою весною. Прорубував ополонку, клав через неї дошку, на ній і гріб. Перед собою ставив дзеркальні двері шафи. За допомогою дзеркала копіював побачені в Києві рухи веслярів. Першим почав на тренуваннях використовувати кінокамеру. За чотири роки став чемпіоном України.

— Щоб виконати норматив майстра спорту, треба було подолати тисячу метрів за чотири хвилини 50 секунд. У півфіналі я був першим на фініші з результатом чотири хвилини 48 секунд. Але суддівська колегія не повірила кільком секундомірам і додала до мого результату ще хвилину. Фінал виграв із результатом чотири хвилини 50,2 секунди, — каже Хіміч.

1964 року Андрій Хіміч у складі збірної Радянського Союзу поїхав на Олімпійські ігри до Токіо. Разом з електротехніком з Владивостока Степаном Ощепковим на каное-двійці на дистанції 1 тис. м завоював "золото". За перемогу отримав медаль "За трудову доблесть" і 1,5 тис. карбованців.

— Із них вирахували 220 рублів податку. Добре, що в мене вже дитина була, а то ще більше забрали б, — веде далі чоловік.

Готувався Хіміч і до наступної Олімпіади в Мехіко. Планував виступити на двох дистанціях, але через хворобу серця лікарі заборонили виступати. Працював тренером у Черкасах. Згодом — директором спеціалізованої школи з веслування на байдарках і каное "Авангард". Пізніше тренував болгарських веслувальників.

1985-го оселився в райцентрі Чорнобай. Сім"ї дали земельну ділянку й хату. Андрій Іванович влаштувався тренером секції з веслування при місцевому колгоспі "Заповіт Ілліча". Отримував 300 карбованців зарплатні.

— Мені як колгоспникові дали земельну ділянку й хату. Навіть зараз я отримую зерно й олію на паї, — говорить чоловік.

Хіміч працював тренером до 1998 року, нині на пенсії. Займається господарством: розводить нутрій, мав пасіку. Іноді відвідує спортивні свята. Решту часу відводить вихованню 8-річного сина. Старша донька Андрія Івановича Ольга живе з матір"ю — першою дружиною Хіміча — в Черкасах. Дівчина працює директором ювелірного магазину. Не одружена.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Хіміч отримав півтори тисячі карбованців за олімпійське "золото"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі