понеділок, 19 серпня 2013 07:45

232 об'єкти відновлять до 200-річчя Кобзаря

До відзначення 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка Черкащина готується кілька років. Під керівництвом губернатора Сергія Тулуба відреставрували приміщення будинку-музею Шевченка в Каневі, реконструювали територію Верхнього парку заповідника, пристань "Тарасова гора". Виконали першу частину робіт у Нижньому парку, реставрували інтер'єри Успенського собору. Протягом року заплановані роботи на 232 об'єктах.

10 перспективних об'єктів для туристів, що підготують до святкування.

Садиба пана Енгельгардта в с. Будище Звенигородського району.

Планують створити комплекс, автентичний тому, що був за часів Тараса Шевченка. У приміщенні колишньої літньої дачі буде музей поміщицького побуту. Будинок управителя реконструюють під готель для туристів.

Нині на колишньому панському обійсті розташована школа. Через зменшення кількості учнів її хотіли реорганізувати. Планують залишити початкові класи, а старших дітей перевести до школи с. Шевченкове.

Чумацька хата у с. Моринці Звенигородського району.

За переказами, вона належала селянину Мефодієві Тютюннику, який займався чумацьким промислом. Будівля приземкувата, шита сніпками, вибілена, тесана в яворовий зруб, у ній відтворено інтер'єр початку ХІХ ст. За ініціативи місцевих жителів 1964 року хату чумака викупили та перетворили на музей. Садибу реставрують і з'єднають у єдиний історико-туристичний комплекс із об'єктами Моринського меморіалу. Цьогоріч земельну ділянку навколо чумацької хати збільшили й упорядкували.

Центр культури і дозвілля у с. Вільшана Городищенського району.

При центрі діє 17 дитячих колективів, де займаються майже 200 дітей. Але будівля закладу в аварійному стані, не опалюється. Узимку займаються в одній кімнаті, яку обігріває буржуйка та калорифери. Центр хочуть реконструювати. Біля закладу встановлять пам'ятник юному Шевченкові. Вже є чотири варіанти скульптури різних авторів.

Літературно-меморіальний музей Тараса Шевченка у с. Шевченкове Звенигородського району.

Музей розташований на території батьківської садиби Тараса Григоровича. Тут відтворено хату батьків поета, збереглася могила матері. Неподалік — хата дяка Богорського, де навчався Тарас. Планують оновити експозиції закладу та облаштувати прилеглу територію.

Музей "Останній шлях Кобзаря" у с. Мошни Черкаського району.

Відновлять садибу міщанина поляка Нагановського. Перебуваючи в Мошнах 1859 року, Кобзар зупинявся на постоялому дворі будинку Нагановського. Намалював тут "Краєвид у Мошнах". І в цьому ж селі був заарештований.

Канів:

Успенський собор

1861 року в соборі перебувала труна з тілом Шевченка. Останки поета перевезли з Петербурга. Тому реконструкція храму та прилеглих територій — у програмі підготовки. Із бюджету виділили 800 тис. грн.

Співоче поле

Його облаштують під Тарасовою горою в Нижньому парку Шевченківського заповідника. Тут щотижня планують проводити мистецькі заходи.

Церква Покрови Пресвятої Богородиці

Розташовувалася в урочищі Монастирок біля підніжжя Чернечої гори. Зовнішній вигляд її відтворено на малюнку французького художника Жана-Анрі Мюнца 1781-го. Саме її бачив Шевченко під час своєї останньої подорожі в Україну 1859 року.

Проектом реконструкції Нижнього парку передбачені роботи на таких об'єктах: будівлі адміністративно-наукового корпусу та господарчого блоку, павільйон для експонатів, басейн, інженерні мережі. Добудують міський будинок культури.

Зараз ви читаєте новину «232 об'єкти відновлять до 200-річчя Кобзаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі