понеділок, 08 липня 2013 07:45

"Скільки можемо воювати? Рвемо місто, країну. Треба зупинитися"

Автор: фото: Анна Поліщук
  Секретар Черкаської міської ради Віктор Білоусов виконує обов’язки міського голови. Його обрала ситуативна більшість з "регіоналів", комуністів та депутатів від "Батьківщини"  на сесії міської ради
Секретар Черкаської міської ради Віктор Білоусов виконує обов’язки міського голови. Його обрала ситуативна більшість з "регіоналів", комуністів та депутатів від "Батьківщини" на сесії міської ради

61-річного Віктора Білоусова 8 травня обрали секретарем Черкаської міської ради після того, як оголосили імпічмент меру Сергієві Одаричу, 46 років. За законом, доки не оберуть нового міського голову, його обов'язки виконує секретар міськради.

Віктор Білоусов до призначення працював директором державного підприємства "Черкаський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації". У міську раду пройшов за списком Комуністичної партії. 2006-го та 2010 року балотувався на посаду мера, програв вибори.

Зустріч Віктор Федорович призначає у вихідний — 28 червня у міській раді. Нас запрошують до кабінету, на дверях якого немає таблички. На столі для нарад стоять чашки, банка розчинної кави "Якобс", зелений та чорний чаї "Ліптон" у пакетиках, зефір і печиво. Білоусов заходить близько 11.00. На ньому світло-зелена сорочка та сірі штани. Дає візитівки, де зазначений лише робочий телефон. Сідає за стіл.

Ви двічі балотувалися на мера, але перемогти не вдалося. Чого не вистачило?

— Про це хай думають ті, хто йде на чергові вибори, хай у них голова болить. Для мене посада — не самоціль. Це механізм реалізації планів. Хочу змінити економічний та життєвий простір, найголовніше — морально-психологічний клімат Черкас. От на прийоми приходять десятки людей. Вирішення їхніх питань залежить від службовців. Треба мінятися місцями з тими, хто до тебе прийшов. Маю мрію: об'єднати тих, хто хочуть і можуть допомогти місту.

Як обирали собі заступників?

— Я не обирав. У міській раді працюють 60 депутатів від різних фракцій, вони визначали представників на ці посади. Якщо людина не справлятиметься, я не буду дивитися на партійність. Мене цікавить ефективність роботи.

Чи готові піти у відставку, якщо депутати висловлять недовіру?

— Якщо висловлять, то треба йти. Але до цього не доживемо. Скільки можемо воювати? Рвемо місто, країну. Треба зупинитися. Конструктивно допомагати чи критикувати. Це нормально, коли приходить півтора десятка депутатів і не голосують? Мені не треба зірок на погони. Як людина я відбувся.

Назвіть п'ять проблем, які в Черкасах потрібно вирішити насамперед.

— Переповнене звалище, потрібний сміттєпереробний завод. Друге — дороги. Їх треба розділити на ті, які потребують капітального та поточного ремонту. На ці роботи місто брало кредит у 110 мільйонів гривень, ці гроші буде ще вісім років виплачувати, але добре, що вони були. Доводимо до пуття з'їзди, перехрестя, бордюри, освітлення. По-третє, житлово-комунальне господарство. Робота СУБів, ремонт ліфтів — усе треба налагоджувати. Четверте — вирішуватимемо питання комунального підприємства "Черкасиелектротранс" (опікується тролейбусними перевезеннями. — "ГПУ"). Розрахувалися із зарплатою за квітень-травень. Тепер потрібна нова схема транспортного потоку, необхідно міняти рухомий склад.

Це дорого — перейти на нову систему очистки води, але треба зробити

П'яте — вода. Багато міст відмовляються від технології із застосуванням хлору. Це дороге задоволення — перейти на нову систему очистки, але треба зробити.

Облаштовуємо будинки для дітей-інвалідів. За два-три місяці будемо здавати об'єкти в експлуатацію.

Ви казали, що проблему із тролейбусами вирішать. Але містом їздять ті самі, старі. Яка у мерії була домовленість з "Азотом" — він нібито мав подарувати нові машини?

— Історія тягнеться два роки. Ніхто не обіцяв, що тролейбуси місту дадуть безплатно. Договору немає. "Азот" купив 15 машин власним коштом, а це 30 мільйонів гривень. Я неодноразово зустрічався з Валентиною Жуковською, у них є наші пропозиції. Такі закупівлі місто має проводити через тендери. Якщо підприємство погодиться брати в них участь, тоді нам буде легше вирішувати питання. Ми не маємо великого ресурсу, але є бажання купити тролейбуси. Добре, щоб ми їх отримали в лізинг або розстрочку.

Поки що виділимо гроші на заміну шин, електрообладнання.

У Черкасах постійно говорять про закриття полового будинку номер 2 і міських поліклінік. Це є в планах?

— Ніхто їх не закриватиме. Я прихильник того, що комунальне майно повинне працювати на громаду.

Директором комунального підприємства "Черкаське експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів" ЧЕЛУАШ ви призначили 22-річного Костянтина Моїсеєва. Чи доцільно ставити таких молодих на керівні посади?

— Мені ця молода людина подобається, у ньому щось є. Моїсеєв не такий новачок, як здається. Він уже вуха вмочив у бізнесі — попрацював. Його знають на "Теплокомуненерго", там робив. Я підписав йому перебування на посаді на три місяці, можливо, треба було на півроку. Цікаво, що з цього вийде.

Зараз ви читаєте новину «"Скільки можемо воювати? Рвемо місто, країну. Треба зупинитися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі