пʼятниця, 21 червня 2019 14:01

Володимира Івасюка виключали з університету за те, що скинув бюст Леніна
5

Володимир Івасюк
Фото: з родинного архіву
Краків. Серпень 1974
Володимир Івасюк і Олена Кузнєцова на передачі "Камертон доброго настрою", 13 вересня 1970
Чернівці, січень 1974

Легендарному українському композитору Володимиру Івасюку цього року виповнилося б 70. 40 років минуло з часу його вбивства, яке досі не розслідуване. Сестра композитора Оксана Івасюк згадує, що з утисками чиновників її брат стикався ще з юності. Через те, що у старших класах школи випадково скинув бюст Леніна, був відрахований згодом з університету.

"Володя ішов у школі на золоту медаль. За кілька місяців до закінчення школи ішов з друзями парком. Хтось з хлопців вирішив закинути картуз на гіпсовий бюст Леніна. Коли полізли знімати картуза, бюст упав. Хлопці потрапили в міліцію на 15 діб, а на Володю завели справу. Володя отримав атестат з четвірками з історії СРСР і суспільствознавства. Того року вступив у Медичний інститут в Чернівцях. Але хтось повідомив про його "справу", і 31 серпня 1966 року на посвяті у студенти брата звинуватили в тому, що він нечесним шляхом пробрався в лави студентів і при всіх зачитали наказ про його виключення.

Того року Володя пішов працювати слюсарем на завод "Легмаш". Створив там заводський хор. Під псевдонімом Весняний брат надіслав на конкурс до 50-річчя Жовтня пісні "Відлітали журавлі" та "Колискова для Оксаночки" і отримав там першу премію.

Через рік Володя таки знову вступив у Чернівецький медінститут", - розповідає Оксана Михайлівна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убивство Володимира Івасюка довели через 40 років

Я брала участь у роботі драматичного гуртка, хотіла вступати в театральний інститут у Києві, стати актрисою. Але Володя радився з Іваном Миколайчуком, а потім сказав мені: "Знаєш, Оксано, в цій країні українською актрисою дуже важко бути. Якщо ти хочеш щось зробити для України, вступай на українську філологію". Я так і зробила. Володя був на моєму випускному вечорі уже відомим композитором і охоче танцював із моїми вчительками та однокласницями, а також і співав для всіх", - каже сестра композитора.

Спогади Оксани Івасюк читайте у свіжому номері журналу Країна.

У Львові заснували літературно-мистецьку премію Володимира Івасюка. Її мета — увіковічнити пам'ять всесвітньовідомого композитора і виконавця авторських пісень.

Зараз ви читаєте новину «Володимира Івасюка виключали з університету за те, що скинув бюст Леніна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі