четвер, 27 лютого 2020 15:00

"Шевченко – це Ніцше зімой" – Лесь Подерв'янський про поезію і дружбу

Автор: Сергій Старостенко
  "Буває так іноді, коли немає зовсім ніякого бар'єру між людьми. Ми з Сашком були близькими друзями, але лише потім я зрозумів масштаб цієї людини".
"Буває так іноді, коли немає зовсім ніякого бар'єру між людьми. Ми з Сашком були близькими друзями, але лише потім я зрозумів масштаб цієї людини".

Художник і драматург Лесь Подерв'янський уникає журналістів, а найдужче – "гламурних". Як розповів в інтерв'ю журналу "Країна", йому з ними нема про що говорити.

Друзі називають Подерв'янського Подя. Найближчим другом був журналіст Олександр Кривенко. Одного дня зателефонував Лесю: "Ти Подя?" – "Я Подя". – "Хочу з тобою познайомитися і йо*нути чарку". Лесь погодився.

"Ми з годину спілкувалися, і я зрозумів, що знаю його все життя. Буває так іноді, коли немає зовсім ніякого бар'єру між людьми. Ми з Сашком були близькими друзями, але лише потім я зрозумів масштаб цієї людини. Сашко на все дивився з погляду України, а я – з погляду мистецтва. Завжди мене до чогось ангажував: "Лесику, ходімо, Україна гине".

Кривенко був тим, кому Подерв'янський не міг відмовити.

Автор: Сергій Старостенко
  "Дружба – це коли двоє людей на високому рівні розуміють один одного. Друг – той, хто тебе розуміє і йому не треба щось іще пояснювати".
"Дружба – це коли двоє людей на високому рівні розуміють один одного. Друг – той, хто тебе розуміє і йому не треба щось іще пояснювати".

"Бо дружба – це коли двоє людей на високому рівні розуміють одне одного. Друг – той, хто тебе розуміє і йому не треба щось іще пояснювати. Я знаю, що мене не всі розуміють, та і я не всіх. Ще Крот (режисер Андрій Крітенко. - gazeta.ua) мене розумів добре. Те, що і його нема вже, для мене велика втрата. Ми розуміли одне одного майже на рівні підсвідомості. Тому мені було з ним так класно працювати".

Після смерті Крітенка Подерв'янський, каже, втратив цікавість до театру:

"Я не бачу людини, з якою я міг би таке ж робити. Ми ж із Кротом робили не для результату, а для фану. Задля самого процесу. У самурая нема мети, у нього є шлях. Це те ж саме".

У дружньому колі режисера Андрія Крітенка, з яким Лесь Подерв'янський заснував "Київський революційний охуєнний театр" (КРОТ), називали Кротом.

"Андрій і його колєга подорожували десь у німецьких Альпах. Втрапили в якесь шалє, яке тримав українець. І в фоє висів класичний портрет Тараса Григоровича в папахє. І Крот питає у друга-німця: "Петер, а ти знаєш, хто це?" І той відповідає: "Канєшно! То ж кожна дитина знає. Це Ніцше зімой". І додає: "Ніцше не філософ, а геніальний поет. Усе, що він робив, до філософії стосунку не має. Це висока поезія".

Більше думок Леся Подерв'янського читайте в рубриці "Щоденник" у журналі "Країна" №8 (511) від 27 лютого 2020 року. Друковану версію можете придбати в точках продажу преси або передплатити (передплатний індекс – 37278). Ваші враження про журнал надсилайте на адресу: [email protected] або пишіть на сторінці журналу в соціальних мережах http://www.facebook.com/kraina.journal

Зараз ви читаєте новину «"Шевченко – це Ніцше зімой" – Лесь Подерв'янський про поезію і дружбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі