понеділок, 24 червня 2019 01:35

Кіноплакати, які були заборонені через надмірну відвертість
14

Плакати кінострічок створені для того, щоб розпалювати інтерес, дражнити і приваблювати. Однак час від часу цензори вирішують, що автори постерів все ж перетнули межу дозволеного.

Американська кіноасоціація (скорочено "МРАА") - це в одній особі і присяжні, і кати, коли справа доходить до вирізаних цензурою фрагментів фільмів. Вони можуть накласти своє "вето" і на кінопостери, якщо на них зображено щось непристойне (або якщо плакат пропагує насильство). Деякі з найкращих заборонених кінопостерів все ж пробилися до публіки, інші залишилися за "лаштунками" прем'єр, але вони залишаються точним відображенням змісту фільмів.

«Правила сексу», 2002. До комедійної драми Рождера Евері про життя студентів престижного коледжу увійшло багато сцен, заснованих на особистих спогадах про студентське життя і подорожі режисера Європою.  Герої веселяться на вечірках, потрапляють в заплутані любовні історії.  У фільмі теж безліч відвертих сцен, але тут вони служать певній меті: це типова чорна комедія, що висміює все навколо.  До фільму був зроблений і цей абсолютно невинний на перший погляд постер.  Але плюшевих іграшок в недвозначних позах розцінили як витончену провокацію.  Постер викликав обурену реакцію батьків в Іспанії та Польщі: про що подумають їхні діти, дивлячись на подібні конфігурації.
«Народ проти Ларрі Флінта», 1996. В основі фільму Мілоша Формана - історія життя скандально відомого американського видавця і бізнесмена Ларрі Флінта, засновника журналу «Хастлер».  На радість журналістам він був замішаний у безлічі скандальних історій.  До фільму був створений видовищний постер.  Однак зображення з практично оголеним головним героєм на тлі жіночого тіла викликало скандал.  Цей офіційний постер з'явився в рекламі фільму в інших країнах, але не в США: тут його заборонили для показу через неоднозначний зміст.  І в цьому іронія: постер картини про людину, яка все життя ненавидить цензуру і б'ється з нею всіма доступними способами, був відкинутий наглядовими організаціями.  В Америці в рекламній кампанії брав участь зовсім інший плакат, на якому герой був повністю одягнений, а прапор закривав йому рот.
«Любов», 2015. Скандальний фільм Гаспара Ное був показаний на Каннському фестивалі, де убив критиків своєю відвертістю.  Головний герой стрічки згадує про дні, проведені з коханою дівчиною, і про те, як поступово їх любов переросла в одержимість.  Особливу атмосферу цієї історії мав передати постер.  У рекламній кампанії використовувалося кілька зображень, і більшість з них виявилися не менш двозначними.  Але оскільки фільм в основному отримав обмежений прокат, то і кампанія була не настільки масштабною, та й в цілому обурення від постера зійшло нанівець на тлі запеклих дискусій з приводу змісту фільму.
«Пила 2», 2005. Створити напругу і жах від картинки - ось до чого прагнули автори постера.  Плакат викликав у багатьох негативну реакцію.  Причому через недогляд, спочатку в рекламній кампанії був задіяний ще більш красномовний варіант постера, на якому видно основи двох відрубаних пальців, покриті кров'ю, що суперечило правилам рекламування фільмів.  Американська кіноасоціація зажадала відкликати постери, що  вже надійшли в кінотеатри, а також видалити їх з сайту фільму.  У підсумку зробили наступне: пальці на плакаті залишилися, але їх відпиляні торці виявилися за межами зображення.
 "Дівчина з татуюванням дракона".  Кримінальний трилер режисера Девіда Фінчера з Деніелом Крейгом і Руні Марою з самого початку був оточений ореолом таємничості.  Цей імідж активно підтримували до останнього моменти трейлери та постери фільму.  Було створено кілька рекламних плакатів, але одним з найбільш провокаційних стало зображення, на якому героїня представлена з ледь прикритими грудьми.  І хоча прийом з написом, що прикриває соски актриси, дозволив подолати цензуру, плакат викликав неоднозначні відгуки і бурю звинувачень в порушенні моральних норм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як спортсмени виглядають без одягу

Зараз ви читаєте новину «Кіноплакати, які були заборонені через надмірну відвертість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі