середа, 11 червня 2008 18:14

У Володимира Гаврисюка хотіли забрати права на два роки

62-річний Володимир Гаврисюк із села Хвощівка Славутського району Хмельницької області кілька тижнів тому поїхав за свинями на базар у сусідню область — до райцентру Корець на Рівненщині. Гаврисюк має "жигулі-копійку". За кермом — 45 років. У талоні жодного запису про порушення дорожніх правил.

У Корці біля базару вузькі вулички. На Т-подібному перехресті багато пішоходів.

— Там не розминешся. Із одного боку — коні, із іншого — люди туди-сюди бігають, — каже селянин. — Їхав зі швидкістю п"ять кілометрів на годину. Швидше не виходило — вихідний день, усі на базарі. Виїжджав із другорядної дороги. Зустрічне авто було за 30 метрів, тому я акуратно скерував на головну дорогу.

Гаврисюк поїхав у напрямку магістралі "Київ–Чоп". На виїзді з міста, за кілометр від базару, його наздогнало таксі.

— Вийшов інспектор. Говорить: "Я сержант, ви порушили правила дорожнього руху". Імені свого не називав, — розказує чоловік. — Мовляв, не пропустив авто, що їхало по головній дорозі. Попросив документи. Я віддав. Але доводив йому, що нічого не порушив. Інспектор забрав права і склав якийсь протокол. А потім видав судову повістку — маленький папірець із виправленою датою судового засідання.

Штампа і підпису на документі не було. Внизу вказано "Сержант Яцюк С.В.".

— Він мені сказав: з цією бумагою можете їздити по трасі до судового засідання, — веде далі Гаврисюк. — Мені потім перед судом люди казали: як ви, діду, могли в таке повірити? Хто ж їздить з повісткою по дорогах?

Володимир Олексійович приїхав на суд.

— Суддя порадив не їздити на базар у Корець. Каже, їздіть у Гостомель, це біля Славути. І хотів забрати права на два роки.

Як ви, діду, могли повірити? Хто ж їздить з повісткою по дорогах?

У залі суду пенсіонер знепритомнів. Тому не зміг усе пояснити і захиститися. Суддя виписав штраф — 51 грн. Дружина Гаврисюка Зінаїда Мефодіївна написала розписку, що їй віддали чоловікові документи на водіння.

— Я так подивився, що то мафія. Хотіли заробити на мені. Добре, що права повернули, бо я вже боявся, що інспектор той несправжній був, — додає чоловік.

Начальник ДАІ Корецького району Ігор Герус запевняє, що усі документи інспектор оформив правильно — на місці виписав повістку водієві-порушнику. Але згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення вилучати права можна лише, якщо вони фальшиві, стверджує Юлія Курило, 32 роки, з юридичної компанії "ЮСТ Україна".

— Інколи даїшники у протоколі пишуть, що водій сам захотів лишити документи, поки з"ясують усі обставини. Тому я наголошую: треба дуже добре перечитувати протокол, — стверджує юрист.

Без прав, із повісткою до суду шофер не має права сідати за кермо.

— Водієві бажано знайти свідків порушення. Записати усі дані цих людей і що вони бачили. Щоб у суді можна було довести свою правоту. Володимира Гаврисюка не мали права притягувати до відповідальності. Адже працівник ДАІ не допитав того водія, якого не пропустили на перехресті, — пояснює Вадим Прокопенко, 27 років, зі столичної юридичної компанії ."Наша Справа". — Немає потерпілого — значить, немає складу правопорушення.

Обидва юристи радять водіям детально описувати ситуацію на місці пригоди. Варто також намалювати схему того, що трапилося. Усе це додати до протоколу. Якщо шофер незгодний із звинуваченням, обов"язково написати про це в документі.

Зараз ви читаєте новину «У Володимира Гаврисюка хотіли забрати права на два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі