пʼятниця, 07 квітня 2017 05:20

Шини старші 17 місяців купувати не варто
2

Фото: Володимир Мукан

— Кожні два роки міняю комплект гуми. Проїжджаю за 12 місяців понад 80 тисяч кілометрів. Перепробував усі популярні марки шин, — розповідає 39-річний Олександр Литвин із Білої Церкви Київської області. Працює таксистом на "Рено Кліо". До цього мав чотири машини.

Останні чотири роки чоловік купує українську нову гуму. На ­теплу пору бере тільки літні шини. Всесезонкою не їздить.

— Всесезонна гума — це і не літня, і не зимова. Влітку жорстка, взимку погано вигрібає зі снігу. Має великий гальмівний шлях, — каже він.

Вартість літніх шин залежить від розміру колеса. Найдешевші 13–14 радіуса. Такі продають від 540 грн за штуку. Найнижча ціна китайської, української й білоруської гуми. Польські й чеські покришки на 70–80% дорожчі. А зроблені у країнах ЄС чи Японії — утричі.

— Найм'якша літня гума — французька "Мішелін". Їздив такою 2010 року. Добре тримає машину на швидкості, під час дощу не ковзає. Але на ґрунтовці погано справляється. Раз у селі під Києвом забуксував у калюжі. П'ятеро людей машину випихали. ­Передню покришку цієї марки порвав у вибоїні біля каналізаційного люка в Білій Церкві. Пішов купувати таку саму, а їх поштучно не продають. Щонайменше пару треба брати. Прийшлося вживану на розборці шукати. Українські колеса поштучно продають. На польській "Дебіці" їздив, коли в мене був "Шевроле Авео". Нормальна гума. Жорсткіша й шумніша, ніж "Мішелін" або "Гудієр". Але краща для їзди ґрунтовкою чи легким бездоріжжям. Зараз її ціна невиправдано висока, а якість не дуже відрізняється від нашої "Росави".

Колеса варто обирати залежно умов їзди, радять у столичному магазині "Альфашина".

— Літні покришки бувають дорожні, універсальні й для бездоріжжя. Останні — для джипів. Тим, хто проїжджає на рік близько 10 тисяч кілометрів, краще купувати всесезонну гуму. Вона універсальна і при невеликому пробігові її недоліки будуть невідчутні, — говорить продавець коліс 36-річний Сергій Лис. — Літню-дорожну з масивними водовідвідними каналами краще купувати тим, хто часто пересувається міжміськими трасами або містом. Такі добре притискаються до дороги. Звертайте увагу на боковини дорогої гуми з Франції чи Німеччини. У цих країнах кращі дороги, ніж у нас, тому вони роблять слабкі боки. Для руху легким бездоріжжям варто обирати універсальні шини. Це моделі з масивними ромбовидними шашками й ґрунтозачепами. Якщо дорожні найкращі європейських брендів, то універсальні — українські й білоруські.

— При купівлі шини треба дивитися на рік її випуску. Вона має бути свіжа. Якщо їй понад 17 місяців, не варто купувати. Вона менш еластична, ніж цьогорічна. Проведіть рукою всередині покришки. Там не повинно бути пухирців. На шиномонтажі попросіть дати тиск у шину понад три атмосфери. Має витримати.

Зараз ви читаєте новину «Шини старші 17 місяців купувати не варто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі