середа, 19 березня 2008 17:33

Присадки поліпшують роботу двигуна на місяць

У газеті житель столичної Оболоні Роман Андрійченко, 24 роки, знайшов оголошення: продається спортивна "мазда" 1994 року випуску. Просили за неї $3,5 тис.

— Якраз по моїх грошах, та й на фото виглядала непогано, — згадує Роман. — Я домовився, що із приятелем Сергієм під"їду на оглядини. Він уже кілька років за кермом.

Господар покатав хлопців, потім дав проїхатися й Романові. Покупці звернули увагу на те, що двигун працює тихо. Оглянули капот.

— Машина спортивна, рухається різкіше за звичайні. Треба призвичаїтися, — попередив власник.

За тиждень оформили в нотаріуса договір про купівлю. За місяць почалися проблеми із двигуном. Сергій порадив показати "мазду" знайомому автомеханіку. Той кілька років ремонтує машини у власному гаражі. Виявилося, що в моторі не працюють кілька клапанів. Поршні також треба міняти.

— Ваша старенька "мазда" трохи поїздила, бо її залили присадками, — пояснив механік Андрій Квітовський, 27 років. — Їх додають у бензин і мастило. От ваш мотор мабуть хурчав, як новенький, правда? Не раз машини з безнадійними моторами, які давно час міняти, заливали присадками і везли на техогляд в ДАІ. І нічого, отримували талон.

Технічну рідину продають у флаконах по 0,3–5 л. Є три типи присадок — для пального, мастил і системи охолодження. Вони мають прочищати систему впорскування і захищати двигун від зношування.

— Бувало, розбереш двигун, а стінки зсередини вкрито шаром чогось схожого на гуму, — продовжує автомеханік. — Водії казали, що доливали добавки.

Надійніше брати суміші відомих фірм, наприклад "Лікві молі", вважає Квітовський. Та на українських АЗС часто заливають неякісний бензин. І невідомо, яка реакція буде між присадкою і бензином. Клієнтам чоловік радить фірмові комбіновані мастила, наприклад "Кастрол", "Делфі". У них уже домішано присадки. 5-літрова каністра засобу коштує 130–200 грн.

— Так принаймні вбережетеся від непрогнозованої хімічної реакції, — пояснює. — Є присадки для мінерального мастила, а є для синтетики. Якщо замість одного ввіллєте інше, матимете проблему.

Кілька разів на рік можна заправлятися спеціальними бензинами, наприклад, А-95 марки "Шелл Ві-павер". Його заливають на АЗС "Шелл". Поки що його продають не дорожче за звичайний бензин А-95. Це пальне містить домішки, які прочищають систему впорскування. Вистачить чотирьох–шести заправок поспіль.

Киянин Юрій, 43 роки, обходиться без присадок. Для свого "пежо" купує українське мастило "Леол". У нього теж додають присадки. Літрова пляшка коштує 19–40 грн. Воно  якісне, каже чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Присадки поліпшують роботу двигуна на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі