середа, 16 липня 2008 16:15

Масовий випуск електромобілів розпочнуть наступного року

Спортивний кабріолет "Тесла Родстер" формами нагадує "кадиллак" та "корвет". Така ж і ціна — майже $100 тис. Відмінність новинки в тому, що під капотом сховано не бензиновий, а електричний двигун.

Перші електромобілі дісталися чотирьом інвесторам, які вклали в розробку понад $7 млрд. Вони — власники інтернет-компаній "Ґуґл", "Ібей" та електронної платіжної системи "Пейпел".

Наступним покупцем "Тесли Родстер" стане кіноактор і губернатор штату Каліфорнія Арнольд Шварценеґґер, 60 років.

— Це машина майбутнього, — каже він. — Я вражений безшумністю та міццю "Родстера".

Потужність електродвигуна — майже 300 к. с. До 100 км/год. спортивне купе розганяється за 4 с. Таке до снаги найпотужнішим бензиновим агрегатам. Коробки передач немає. Оберти двигуна одразу передаються колесам. Запасу літій-іонних акумуляторів вистачає на 500 км. Їх потрібно заряджати 3,5 год.

З 2009 року компанія "Тесла Моторз" розпочне випускати дешевшу, сімейну версію електромобіля.

Авто з електричним приводом розробили й на "Дженерал Моторз". Концепт-кар "Шевроле Вольт", обладнаний бензиновим та електричним двигунами, уперше показали  2007-го на автовиставці в Детройті, столиці американського автопрому. Заряджатимуть машину від розетки за 6 год.

Масове виробництво почнеться 2011 року. У Європі продаватимуть на рік пізніше. Очікується, що ціна буде в межах $35 тис. Це на $15 тис. дорожче за бензинову версію цієї моделі.

Кілька варіацій електромобіля розробили і японці. Концепт-кари показали цього року на міжнародному автошоу в Женеві та Швейцарії. Поки що спільна розробка фірм "Рено" та "Ніссан" має обмежений пробіг — 200 км на одній зарядці акумуляторів.

Французька компанія "Люменео" 2009 року розпочне випуск двомісного електромобіля "смера" — гібрида мотоцикла й легковика. Початкову ціну, $43 тис., за рік-два мають знизити. Замовлення на "смеру" приймають на сайті www.lumeneo.fr.

У Європі розробляють мережу заряджувальних станцій. Данська компанія "Донг електрик" незабаром обладнає перші 150 пунктів на автозаправних станціях.

В Україні поки що не збираються замінювати бензинові авто на електромобілі.

Зараз ви читаєте новину «Масовий випуск електромобілів розпочнуть наступного року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі