Ексклюзиви
середа, 06 серпня 2008 15:57

"Деу Матіз" два роки їздить без ремонту

Китайці та узбеки випускають схожі міні-авто. Базову комплектацію "Деу Матіза" продають за 36,3 тис. грн — на 3 тис. грн дорожче за китайську "Чері QQ". З"ясовуємо, яка машина надійніша.

В "узбека" менший об"єм двигуна — 0,8 л. Проте бензину він споживає стільки ж, як і 1,1-літровий мотор "QQ". На автотрасі — 5 л на 100 км, у місті — 7,4 л. Максимальна швидкість теж приблизно однакова. В обох міні-авто просторий салон. Кузов у них 1,5 м завширшки і 3,5 м завдовжки.

На міні-авто "Деу Матіз" 25-річна Леся Шипітькова із райцентру Бориспіль Київської області їздить два роки. На спідометрі — 36 тис. км.

— На роботу кожен день їжджу в Київ. Це 44 кілометри туди й назад. На автобані витискаю 140 кілометрів на годину. За паспортом це максимальна швидкість "матіза". Він, звичайно, ричить, але йде впевнено.

Шипітькова шукала компактну, маневрену машину, якою легко було б долати столичні затори.

— І щоб веселенька була на вигляд, — усміхається. — Такі машинки називають жіночими.

Лесі подобався "Хюндай Ґетс". А потім натрапила на "Деу Матіз". На інтернет-форумах знайшла багато схвальних відгуків.

— Головне, що ця машинка на 20 тисяч дешевша за "хюндай", — пояснює вибір. Так от, за два роки мій "матіз" жодного разу не ламався. Я проходжу планові техогляди, міняю мастило та гуму — ото й усе. Машинка стоїть просто неба, під сонцем, снігом чи дощем.

Цього літа Шипітькова разом із матір"ю та чоловіком їздила "матізом" до Криму. Виїхали серпантином на гору Ай-Петрі.

— На схилах трохи підкидає, — згадує. — Амортизатори хороші стоять.

Киянин Андрій Шматко, 24 роки, придбав "Чері QQ". Два місяці тому заплатив 35,2 тис. грн. Нині модель подешевшала на 1,5 тис.

Мастило та фільтр "Чері QQ" замінили за 900 гривень. Для "Деу Матіз" це коштує втричі дешевше

— Хотів брати "Деу Ланос", але "чері" більше сподобалася дизайном, і технічні дані теж непогані, — зауважує чоловік.

Минулого тижня Андрій почув під капотом "QQ" скрегіт:

— У сервісному центрі сказали чекати тиждень, бо в них черга. А ще відклеївся гумовий ущільнювач на лобовому склі. Але на СТО сказали, що ремонтувати не будуть. Мовляв, це не гарантійний випадок. Нібито резинка відклеїлася, бо я гнав більше 100 кілометрів за годину. Хоча в техпаспорті записано, що максимальна швидкість — 120. Поки що я заклеїв щілину скотчем. Далі треба щось вирішувати.

Після 2 тис. км пробігу Андрій пройшов перше техобслуговування. Замінив мастило та фільтр. Машина на гарантії, але за роботу взяли більш як 900 грн. Із Лесею Шипітьковою Шматко зустрівся на автостоянці в столичному Гідропарку. Там поділилися досвідом.

— А я за перше ТО заплатила три сотні, а за роботу ні копієчки не взяли. Мастило залили фірмове, "Лікві Моллі", — розповідає Андрієві Леся. — У мого знайомого теж "QQ". Він мені скаржився, що запчастини знайти складно. Деталі "матіза" для "QQ" не підходять. А от у мене із запчастинами проблем немає, мою машинку вже кілька років випускають.

Мінус обох міні-авто — незахищений від корозії кузов. На дорожчих марках його оцинковують, уточнює жінка. Базова комплектація китайського легковика передбачає кондиціонер, тахометр та протитуманні фари. Зате "узбек" обладнаний аудіосистемою.

Разом із подругою Христиною Моїсеєвою Леся вступила до клубу шанувальників "матіза". Улаштовують спільні виїзди і спілкуються в Інтернеті.

Шипітькова та Шматко вирішили помінятися машинами. Проїхали кілька кварталів. І зсередини, і зовні машини схожі, кажуть водії.

— Як на мене, то педалі в "чері" близько одна від одної, — каже Леся. — Гальма жорсткі. Важіль передач чіпляється за сидіння, і сама коробка жорстка.

"Матіз" таки кращий, переконана Леся.

У пасажирів "Чері QQ" менше шансів вижити

Для міні-авто "Чері QQ" та "Деу Матіз" російська газета "Авторевю" влаштувала краш-тест — перевірку на стійкість до аварії. За 16-бальною шкалою "Чері QQ" набрав 4,9 бала, а "матіз" — 12. Тобто в пасажирів та водія останнього шанси вижити в ДТП майже втричі вищі.

Зараз ви читаєте новину «"Деу Матіз" два роки їздить без ремонту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути