четвер, 06 березня 2008 17:59

Автомобільний номер зі своїм іменем обійдеться в 21 тисячу гривень

  Бізнесмен Саїд Аль-Хурі зі столиці ОАЕ Абу-Дабі купив з аукціону найдорожчий в історії автомобільний номер. Табличка ”1” коштувала йому 15 мільйонів доларів. Поруч — його брат Талал
Бізнесмен Саїд Аль-Хурі зі столиці ОАЕ Абу-Дабі купив з аукціону найдорожчий в історії автомобільний номер. Табличка ”1” коштувала йому 15 мільйонів доларів. Поруч — його брат Талал

На аукціоні в Об"єднаних Арабських Еміратах продали 90 престижних автомобільних номерів. Найбільше — $15 млн — виклав 25-річний бізнесмен Саїд Аль-Хурі за табличку з цифрою "1". Півроку тому його двоюрідний брат Талал Аль-Хурі віддав $7 млн за номер "5".

— Я не зупинився б, навіть якби ціна росла й далі, — запевняє Саїд.

Що більша цифра на номері, то дешевше він коштує. Номер "51" продали 10-річному Хазі Сейф Алі Хуммаді за $597 тис. Номери в ОАЕ можна перепродати.

— Табличка "1" — чудова інвестиція, та поки що я використовуватиму її сам, — зауважує власник. — Можливо, передам нащадкам.

Із 2004 року в Україні номерний знак також вважається власністю автолюбителя. Його можна переставити на іншу машину. Переоформлення в ДАІ коштуватиме 100 грн. Це стане в нагоді футболістові італійського "Мілана", власнику готелю "Хрещатик" у Києві Кахаберові Кададзе, 30 років. Його часто бачили за кермом жовтого "феррарі" з іменним номером "КАХА". До ювілею, в лютому 2008-го, Каладзе подарували лімузин "Ролс-ройс Фантом" вартістю близько $550 тис. "Феррарі" футболіст продав. Іменну табличку, найімовірніше, переставить на лімузин.

Іменний номер має і художник Сергій Поярков, 42 роки. Крім таблички "ПОЯРКОВ", на його джипі звичайний номер — 244-79 КН. Іменний номер може складатися не більш як із семи літер. Його виготовлять за 1120 грн. Замовляють такі тільки на Дніпропетровському заводі спортивних металовиробів.

Черновецький на свій "майбах" поставив 538-07КА

— Перед видачею іменного номера з"ясовуємо, чи хтось уже не користується таким, — пояснює Євген Макаренко з департаменту ДАІ Києва. — Якщо ім"я вільне, затверджуємо макет. Потім визначаємо ціну.

Реєстрацію іменного номера оплачують окремо. Із жовтня 2007-го це коштує 20 тис. грн. Така сама ціна за номери з комбінацією цифр 0001–0005, 0007–0009, 5555, 7777. За два тижні після оплати МРЕВ видасть нову табличку й замінить техпаспорт.

В Україні автомобільний номер має щонайменше три літери або цифри. Номер "ЯНА" отримала плавчиха Яна Клочкова, 25 років. На ньому зображені ще дві золоті та срібна медалі. Витиснення такого графічного знака нині коштує 1,5–2,5 тис. грн. Разом із легковиком "сузукі" особливий номер подарував Олімпійський комітет України.

Від іменних номерів часто відмовляються для безпеки. Наприклад, столичний голова Леонід Черновецький, який раніше їздив з номером "ПРАВЕКС" (назва заснованого ним банку. — "ГПУ"), на свій "майбах" поставив серійний 538-07КА. На двох однакових "мерседесах" ескорту Ріната Ахметова стоять номери, що різняться лише позиціями букв — "КА" і "АК".

Зараз ви читаєте новину «Автомобільний номер зі своїм іменем обійдеться в 21 тисячу гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі