Ексклюзиви
четвер, 06 вересня 2012 00:18

Як водієві уникнути незаслужених штрафів даїшників

Як водієві уникнути незаслужених штрафів даїшників
Фото: smela-city.org.ua

Богдан Глядик із київської юридичної компанії "Богдан Глядик і партнери" допомагає водіям судитися з ДАІ. За п'ять років склав позови й брав участь у 500 справах.

— Даїшники, зупинивши водія на дорозі, часто вдаються до психологічного тиску. Якщо той поводиться невпевнено, звинувачують у кількох порушеннях одночасно. Наприклад, у проїзді на заборонний знак із перевищенням швидкості та водночас — у створенні аварійної ситуації. Це збільшує розмір штрафу. Погрожують забрати посвідчення. Потім нібито йдуть на поступки, вписуючи в протокол тільки одне порушення. І водій погоджується платити за те, чого насправді не скоював, — розповідає Богдан Глядик, 24 роки.

Найчастіше даїшники зупиняють за обгони на двосмугових дорогах, помітив автоюрист. Наводить п'ять типових ситуацій.

Водій обганяє одразу два авто. Під час маневру бачить знак "Обгін заборонено". ДАІ накладає штраф 510 грн.

Водій почав обгін до зони дії знаку. Він не може перервати маневр, бо цим створить аварійну ситуацію. Це слід записати у поясненні до протоколу, зазначивши, що обгін було розпочато задовго до дії знаку.

Справи без свідків водії зазвичай виграють у судах

Обгін відбувся на швидкості 100 км/год при дозволеній 90 км/год. Співробітник ДАІ складає протокол на підставі "недотримання вимог дорожніх знаків". Штраф 250-350 грн.

Швидкість була перевищена на 10 кілометрів на годину. За це не повинні штрафувати. Вказати це в протоколі.

Водій завершив маневр за 5 м до перехрестя. У протокол записують "обгін на перехресті та створення аварійної ситуації". Штраф 680 грн та вилучення посвідчення.

Якщо водій, якого обігнали перед перехрестям, не висував ніяких претензій — це не аварійна ситуація. Звинувачення може бути пред'явлене лише за умови, що є потерпілі, двоє свідків або водії, яких підрізали чи різко загальмували перед ними. Такі справи без свідків водії зазвичай виграють у судах.

Водій завершив обгін перед "зеброю" пішохідного переходу. Інспектор пише в протокол "створення аварійної ситуації", бо на той момент на перехід нібито ступили пішоходи. Накладає штраф 680 грн.

Маневр не порушує Правил дорожнього руху. Порушення правил перетину переходу мають підтвердити свідки-пішоходи. Доказом безпідставності звинувачення стане й запис відеореєстратора. Камеру варто встановити під лобовим склом.

Даїшник зупинив за обгін біля відбійника. Пояснив, що обгін заборонений, бо білі та чорні смуги на відбійнику означають небезпечну ділянку. Склав протокол на 510 грн штрафу.

Розмітка справді означає небезпечну ділянку. Однак обганяти там не заборонено. Водій має зазначити це в поясненні.

 

Позбавляють премій за безпідставні штрафи

— Одного мого клієнта даїшники зупинили за порушення швидкісного режиму. Сказали, що також створив аварійну ситуацію. А в протоколі написали "Керування у стані сп'яніння". Клієнт підписав протокол, не читавши. У суді вже нічого не можна було довести. Права вилучили на рік. Заплатив штраф 2550 гривень, — розповідає автоюрист Богдан Глядик.

Радить, як уникнути незаслужених штрафів.

— Перед підписанням уважно перечитуйте протоколи. Не погоджуйтеся з обвинуваченнями інспектора. Так і пишіть у поясненні до протоколу — не згоден. Описуйте ситуацію якнайдокладніше, що рухалися відповідно до Правил дорожнього руху, тому звинувачення інспектора неправомірні. Вкажіть швидкість, що маєте запис відеореєстратора.

Позивайтеся до інспектора в суді. Заплатіть адвокату, щоб склав судовий позов, обґрунтувати його пунктами Правил дорожнього руху. Вкажіть помилки в протоколі. Складання позову обходиться від 75 гривень, — каже Богдан Глядик. — Судовий збір за такими позовами складає 32,19 гривні. Запросіть на засідання адвоката. Виграєте судову справу. Що більше справ даїшник програє у суді, то більші його шанси втратити премії та надбавки.

 

Зараз ви читаєте новину «Як водієві уникнути незаслужених штрафів даїшників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути