середа, 30 березня 2011 15:22
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Захар Беркут

Є в мене приятель, якого звати Захаром. А нарекли його так, бо колись, наприкінці 1970-х, це ім'я раптово стало модне. Як це бувало в нашій всуціль забитій сашами і сєрьожами країні, приводи для модних імен давало кіно.

Колись, ще 1926 року, вийшов фільм про кримськотатарського розбійника, який так і називався "Алім — кримський розбійник". До нього сценарій написав наш Микола Бажан. Ми з ним провели свої перші чотири роки життя в одному кварталі — тільки в різний час. Відтоді, кажуть, пішла потужна хвиля Алімів, що якимось чином протистояла Віленам із Владленами, а згодом, недовго, Адольфам. Я знав одного дядю Адольфа в дитинстві. Не сказав би, що він прожив щасливе життя у країні Рад.

Не сказав би, що дядя Адольф прожив щасливе життя у країні Рад

У моєму житті Алімом був суворий і справедливий директор рідної школи. А Алімовичем — мій сьогоднішній приятель, літературний критик Юрій Володарський, який до кримськотатарського народу жодного стосунку не має.

Я здогадувався, що Захара також назвали на честь героя фільму "Захар Беркут". Ми віталися, курили на перервах між парами. Якось, на кільканадцятій зустрічі, заговорили про кіно.

— Захаре, — кажу я, — ти ж гуцул, правда?

— Ні, я — березун, — відповідає Захар, бо є такі горді гуцули, які ніколи себе такими не визнають.

— А назвали тебе на честь "Захара Беркута"? — питаю.

— Так, — відповідає він, усміхаючись, як робив уже, мабуть, тисячі разів. — Мій дідо і є Захар Беркут.

З'ясувалося, що його дід Василь Симчич, актор-самородок, зіграв легендарного Захара Беркута у фільмі Леоніда Осики за повістю Франка.

Коли я чую сьогодні дурнуваті наїзди на галичан чи гуцулів із боку представників "русского мира", згадую про Захара Симчича і його діда Василя. Мене не полишає впевненість, що рано чи пізно вони їх обов'язково зупинять.

Зараз ви читаєте новину «Захар Беркут». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі