вівторок, 03 січня 2006 16:19
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

З кавою і без

 

Усе життя я був свято переконаний у тому, що кава шкодить печінці. А також серцю, шлункові й підшлунковій. Однак я можу не піти зранку в душ і не почистити зуби, але каву не пропущу нізащо. Кава додає бадьорості. Якби мені сказали: "Хлопче, не хочеш знятися у рекламі кави?", я би погодився зробити це безкоштовно.

Аж ось сюрприз. Американські медики роблять карколомний висновок. Виявляється, у людей, які щодня випивали дві й більше філіжанки кави або чаю, хронічні захворювання печінки розвиваються вдвічі рідше, ніж у людей, які їх не вживають узагалі. Люди регулярно й сумлінно відповідали на запитання анкет і ділилися таємницями діяльності свого організму з мудроокими лікарями. Тому я не можу не повірити обов"язковим янкі з їхньою манією все перевіряти експериментальним шляхом.

Отже, як у людини, яка щодня випиває дві філіжанки кави впродовж доброго десятка років, у мене проблем із печінкою бути у принципі не може. Проте хронічна хвороба печінки є, а змін на краще не видно. Може, я п"ю каву якось неправильно? Або п"ю якусь не таку каву? Може, все залежить від суспільно-політичної ситуації? Від економічної стабільності, врешті-решт?

Я можу не піти зранку в душ і не почистити зуби

Інша річ — італійські медики. Нещодавно вони довели, нібито кава, всупереч усталеним уявленням, робить людину забудькуватою і розпорошує уяву. А медики британські запевняють, що кава шкодить командному духові й поглиблює стреси.

Якщо завтра французькі лікарі доведуть, що кава спонукає до підпалу автомобілів, я їм також повірю. Люди п"ють каву, яка їм шкодить, і йдуть знищувати автомашини, які, якщо розібратися, шкодять їм ще більше.

Без кави з цим ніяк не розберешся.

Зараз ви читаєте новину «З кавою і без». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі