середа, 13 жовтня 2010 18:25
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Тверде серце

 

От депутат Чечетов нещодавно сказав про одного високоповажного діяча, мовляв, у нього "добре серце, але тверда рука". Однак проблема в тому, що мені геть нецікаво, яке в нього серце. Так само було б нецікаво довідатися, що добре серце було в Гітлера, котрий був вегетаріанцем і любив дітей. Як правило, ми не маємо справу з їхніми серцями — завжди з руками, які або нічого не крали, або тверді донезмоги, як переварені яйця.

Коли апелюють до речей невидимих, як-от серце, хочуть, либонь, відволікти нашу увагу, заговорити зуби. Тому я думаю, що "добрі серця" мають залишатися там, де їм місце — під грудною кліткою. Те саме з їхньою "духовністю", яка останнім часом оселися на біл-бордах одної керівної партії.

"Вірю в духовність народу" — каже місцевий губернатор, не маючи на увазі конкретно зовсім нічого. Із таким же успіхом він міг там написати: "Вірю в безсмертя заячих душ". Але як їм поставили голлівудські усмішки! Як упевнено вони висять на кожному стовпі!

Іноді звичайнісінька порожнеча в політичних рекламах обертається вишуканим цинізмом. На тлі церкви головний газівник країни промовляє "Духовність народу — найвища цінність". Так, ніби він не знає, що ми знаємо, що він знає, що насправді найвищою цінністю є газ, який він перепродує на Захід. А нам безсовісно "тулить" те, до чого ні він, ні його партія не має жодного стосунку.

Думаю, коли вони починають говорити про "мораль", "духовність" і "одвічні цінності народу", нам треба запасатися крупами, сіллю, олією та сірниками. У цих повідомленнях явно заховане конкретне послання, яке треба розтлумачити народу.

"Покращення життя вже сьогодні" — читаєш ти, а потім дивуєшся мудрості політтехнологів. Плакат повісили вчора — от вчора і було покращення, а сьогодні — вже завтра. Почім там цукор? Де поділася гречка?

Але навіщо мені його добре серце, якщо мені шию стиснула його тверда рука?

Зараз ви читаєте новину «Тверде серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі