понеділок, 04 вересня 2006 16:04
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Мій Фауст

 

Мій кіт повільно заганяє себе в труну. Точніше, в землю. Бо хто котам труни майструє? І де ще його подіти, коли він остаточно втратить сили і помре, як не в землю? Про котів і взагалі тварин чомусь заведено казати "здохне". Як моя бабця казала про Гітлера: "Здох, сволота?" А я от про котів так сказати не можу. Язик не повертається.

Мій Фауст прожив зі мною майже дев"ять років і знає мене, як облупленого. Я люблю його за комунікабельність. Він уміє відповідати складнопідрядними реченнями на мої прості питання. За собачу несамодостатність його я також люблю. Він довго без мене не може. Залишаючи його на тиждень, я знаю, що застану вдома ображену тварину. Він півдня сваритиметься, але потім вляжеться на грудях і замуркає. "Значить, хтось без мене в цьому світі насправді не може прожити", — тішу я своє самолюбство.

Півмісяця він нічого не їсть

Найбільше в житті Фауст не любить переїздів. Після цього він довго хворіє і вискубує собі шерсть. Цього липня він пережив зміну квартири, ревнощі від тимчасово принесеної родичами черепахи і мою 10-денну відпустку. Повернення було драматичним: кіт відмовився від їжі. Ось уже півмісяця він нічого не їсть. Навіть з рук. Як наслідок — хворі серце й нирки, печінка і шлунок.

Я щодня воджу його на крапельниці. Глюкоза й ліки підтримують в ньому життя, але їсти він не бажає. Для нього я перетворився на джерело всіх бід: катетери, уколи, насильницьке годування через шприц. Тепер він дряпається і кусається, коли я беру його на руки. З істоти, яку він любив понад усе, я перетворився на підступного мучителя.

Але я й далі водитиму його до ветеринара і годуватиму через силу. Вмерти він ще встигне. Ми всі ще встигнемо вмерти. Я обіцяю влаштувати йому комфортну старість і терпіти всі його примхи. Бо знаю, що на моєму місці він би вчинив так само.

Зараз ви читаєте новину «Мій Фауст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі