середа, 04 липня 2012 18:06
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Його вазони

Я не знаю, навіщо він тут і чим займається. Знаю лише, навіщо я тут. Я приїхав на літературний фестиваль до Медельїна, а він мешкає в мене за стіною в готелі "Ґран". Час від часу ми з ним зустрічаємося й розмовляємо через балкон. Здебільшого про погоду. Йому трохи за 50. Має незрозуміле походження — зовні метис, але із майже чорною шкірою.

Отже, він практично живе на балконі. Там у нього зосереджений сенс життя. Усе просто і навіть банально: його готельний балкон всуціль заставлений вазонами. Вони різні — сукуленти, квіти, щось на кшталт звичайної трави. Є навіть рослина, що віддалено нагадує соняшник. Вона часто обернена в мій бік, наче знає, що я з України, і мені зараз саме її не вистачає.

Це схоже на якусь безкінечну гру, яка, вочевидь, має певне значення. Він щодня і щоночі переставляє їх у різні місця, поливаючи двічі щоночі — о другій і о п'ятій — і бозна-скільки разів на день. Легко списати цей випадок на звичайне людське божевілля. Системність і чіткість його дій підказує — без ненормальності тут не обійшлося. Із другого боку, так можна було б доглядати за хворими, піклуватися про немічних родичів. У цих його вивірених діях є якась щемка зворушливість. Наче він щосили намагається втримати при цьому світі когось, хто давно вже звідси пішов. А квіти — це лише його модель того, як би він мав поводитися свого часу, але не повівся.

Приїхав чоловік і доглядає за квітами, сплачуючи щодня 100 доларів за номер. Він самотній. Не має свідків, окрім мене, бо його балкон видно тільки мені. Подумки я вигадав сотні сюжетів — кримінально-детективних, сентиментальних і драматичних. Але ці вазони на балконі й цей чоловік з якоюсь невідомою дивною місією назавжди залишаться для мене загадкою. Я, напевно, запитаю його про це в останній день, перед самим виїздом. Бо невідомо, чи він, бува, не позбувається свідків.

Зараз ви читаєте новину «Його вазони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі