середа, 21 жовтня 2009 18:06
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Їдоки картоплі

 

Є у Вінсента ван Ґоґа страшенно цікава картина — "Їдоки картоплі". Вона геніальна, бо водночас може вважатися і смішною, і трагічною, і знущальною. Її можна було б назвати карикатурою, над якою невідомо чому хочеться плакати. Сюжет більш ніж простий: за столом сидять голландські селяни й поїдають картоплю. Саме поїдають, а не їдять, не смакують і не жеруть. Поїдання для них процес життєво важливий. Вони настільки зрослися зі своєю їжею, що й самі стали, як та картопля. Лиця брунатні, очі вибалушені, руки порепані… Таке враження, що їх самих також щойно викопали із землі.

Пам"ятаю, яким сильним було моє здивування, коли, вперше в житті потрапивши до ресторану, я довідався, що картопля, виявляється, не страва, а гарнір. Офіціант усміхнувся тоді, як усміхаються зухвалі до дурнуватих — зверхньо і якось по-панському. А я був подібний до жука, який уперше побачив тролейбус.

Попри моє знання, що картопля для людей світських ніяка не страва, я ставлюся до неї шанобливо. Певно, люди й поділяються на два великі типи: на тих, що люблять картоплю, і на байдужих до неї. Ці останні можуть і рис замовити, і макарони — їм усе одно.

У ресторані я довідався, що картопля, виявляється, не страва, а гарнір

Мабуть, саме картопля найкраще пов"язує мене з посполитими предками. Моя бабця-селянка якось рубонула, коли я, малий, не міг наколоти гній на вила:

— Цей гречкосієм не буде…

Мені коротенькою фразою показали, що я народився чужим.

Тепер я розумію, що "свій-чужий" не визначається вправністю поводження з вилами або ножем і виделкою. Просто я належу до таємної ложі "Їдоків картоплі". І точно знаю, що моє місце тут, серед людей із порепаними руками й брунатними обличчями. Від цього нікуди не подітися. Тільки в землю. Так само, як навесні дівається туди картопля.

Зараз ви читаєте новину «Їдоки картоплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі