середа, 30 травня 2012 15:42
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Будівельний матеріал

Навіть не знаю, чи випадає в такому зізнаватись. Така проблема зі мною: я геть не вмію брати участь у колективних діях. Ні у жвавих дачних суботниках, ні в пікетах, що видаються збіса корисними, ні в мітингах, у яких концентрується націєтворчий ентузіазм. Та що там: я навіть на футбол уже 15 років не ходжу.

Будівельний матеріал громадянського суспільства з мене — ніякий. І не тому, що я не люблю людей, гордую ними або не підтримую їхні ідеї. Ні, я просто не вмію себе побачити серед них. От піду я до них і щось не те пораджу або наплутаю, або зведу їхні старання нанівець якимось необережним словом. Або вони раптом почнуть кидатися камінням і мене примусять. А я проти насильства.

Одне слово, людське товариство для мене радше невичерпне джерело тривоги, ніж братньої любові. І це трагічно.

Мова в небезпеці. То чого ж ти сидиш, як приклеєний?

Наприклад, от побачив я заклик "врятуй мову" і думаю: а непогано було б піти і врятувати — скандуванням гасел і прийняттям резолюцій, піснями і танцями. Бо люди, які закликають, не обманюють: мова в небезпеці. То чого ж ти сидиш, як приклеєний?

Або рейдери забирають останній грубий журнал про літературу — підпиши петицію. Або День Злуки на носі — поший прапор, вийди на міст Патона і з'єднайся в єдиному пориві з народом. Чого сидиш? Це ж твій народ! Або забудовники забирають на Троєщині останній гральний майданчик у дітвори. Рушай! Плакат намалюй: "Геть від дітей!" і рушай. Чужих дітей не буває. Чого ж сидиш?

Десь на дні душі — або що там замість неї — сидить черв'як гордині, пасивності, зарозумілості та снобізму. І прогризає в мені діру все глибшу. А мову вбивають, а журнал виселяють, а нація вимирає. І ти міг це зупинити, але не схотів. Тому й хочеться сказати, ніби у виправдання: я пропащий, з мене діла не буде, скористаєтеся моїм тілом після смерті, як вам буде завгодно, а доки живий, робитиму тільки те, що хочу.

Зараз ви читаєте новину «Будівельний матеріал ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі