пʼятниця, 21 вересня 2018 15:55

Свято винограду

У вересні 1994 року моя дружина народила мені дочку, а Леся Коваль усім нам – Форум видавців. Коли вони обоє – Форум і моя дочка – твердо стали на ноги, я вирішив їх познайомити. Відтоді ми багато років поспіль приїжджали у вересневий Львів разом і, мотивуючи свою поведінку днем народження, першим ділом вижебрували на абабагаламагівському стенді у вуйка Івана якусь дитячу новинку. Я в ті часи цілого повчального віршика для дочки склав: "Можна все на світі, доню, пропустити, тільки Львівський форум – нізащо на світі". Тавтологія тут – кому не ясно – навмисна. А що рима вийшла не дуже точна, то жодного покарання за такий злочин у законі не передбачено. Декотрі поети взагалі обходяться без рим, а їх ніхто навіть не штрафує. Втім, зараз не про це.

На запитання, чим Львівський форум відрізняється від усіх інших українських і неукраїнських книжкових заходів, я завжди відповідав так: усі інші книжкові заходи відбуваються в певному просторі, вихід за межі якого означає покидання території книжкового заходу. Натомість Форум – це не лише Палац мистецтв. І не лише палац Потоцьких. І не лише ятки на проспекті Свободи. І навіть не лише театри, бібліотеки й книгарні. Місцем дії Форуму є весь Львів. Зайдеш до випадкової кнайпи випити кави, а потрапиш на поетичні читання. Зайдеш до невипадкової ресторації пообідати, а там інтелектуальна дискусія. Зайдеш до обов'язкової "Дзиґи" трохи перепочити, а зустрінеш десяток знайомих письменників і сотню знайомих читачів.

А ще буває, що, відчувши брак контролю з боку запамороченої від постійних кивань голови, тіло візьме і самовільно добреде до котрогось із навіки втрачених і як слід не відплаканих місць. Наприклад, до "Ляльки", в підвальному барі якої так хрипко підспівувалося, так безтурботно сперечалося і так дозволено курилося. І так наївно сподівалося, що будь-якого наступного вересня знову застанеш кожного з них тут: Покальчука й Римарука, Кожелянка й Ульяненка – таких різних, що стерпіти їх усіх у спільному хронотопі тільки "Лялька" й могла.

Так я завжди відповідав, аж раптом усвідомив, що і цього замало. Тобто що для Форуму замало і цілого Львова. Бо для мене Форум – це ще й, на жаль, нерегулярне, але, на щастя, феєричне свято винограду у Винничукових Винниках, на якому кого тільки іноді не побачиш: від тієї ж Лесі Коваль до тієї ж моєї дочки, про численних друзів-літераторів уже й не згадуючи. У сенсі згадуючи: і їх, і це діонісійське свято, де, мов на давньогрецькому симпозіоні, неможливо не пити, але дуже бажано зберігати здатність підтримувати розмову і продукувати афоризми на заздрість прийдешнім поколінням. Як-от: "Дід за батька не відповідає". Або: "Сорок років водив Юрій Ігорович українську інтеліґенцію Стрийським парком". Або: "На Буковині кажуть Кізі, а в Галичині – кози". На одному з таких свят Сергій Жадан зі словами: "Я знаю, що наперед не можна", – запропонував піднести келихи за славне козацьке 90-річчя господаря цього щедрого дому.

Тоді, давним-давно, кілька революцій і одну війну тому, це прозвучало просто весело. Сьогодні я майже серйозно думаю: а гарно було б усім нам дотягнути без нових втрат до п'ятдесятого Форуму і котрогось із вересневих вечорів зібратись у Винниках, в саду 90-річного Юрка Винничука та його незмінно юної баби Мірки, і повторити тост. Може, заразом і винограду вдалося б нарешті скуштувати, бо досі все якось руки не доходили

Зараз ви читаєте новину «Свято винограду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі