понеділок, 11 лютого 2013 12:17

Керамічні квіти не відрізнити від живих
17

Фото: Фото надані Світланою Марусик

Майстер керамічної флористики 21-річна Світлана Марусик виготовляє квіти з кераміки, дуже схожі на живі. Квіти створює за допомогою спеціальних глин, масляних фарб, цілого набору стеків і фактур. Цей вид творчості поєднує в собі скульптуру та живопис.

"Керамічна флористика, а радше холодна порцеляна, є досить новим для України видом рукоділля. Побутує думка, що ця флористика прийшла до нас з Японії, відомої своїми химерними і дивовижними захопленнями, і ніби навіть для Японії це досить молоде мистецтво, йому щось близько 20 років. Звідти воно перебралось до Тайланду, а далі подорожувало Росією, Україно, Білоруссю. Але за однією з інших версій, походить ця творчість з кулінарії — з виготовлення тістових скульптур у Вікторіанській Англії. Хоча кулінарна флористика досі існує. Також походження керамічної флористики виводять з Аргентини, де ніби вперше змішали кукурудзяний крохмаль, клей, масло і гліцерин, виліпили з нього квіти, а по зовнішній схожості текстури, напівпрозорості виробів назвали його порцеляною і ще й холодною".

Світлана каже, що квіти роблять з різних матеріалів, але найкращі виходять у неї з тайської і японської глини.

"Японська глина краща тим, що відштовхує воду, а вироби з тайської глини води побоюються".

Умовно існують два напрямки керамічної флористики: декоративна та реалістична.

"Існують так звані легкі глини, вони тягучі і ніби зефірні, з них робляться квіти дуже легкі, і за текстурою нагадують пап'є маше, але менш реалістичні. Також є просто глини для флористики, вони надзвичайно пластичні, гнучкі, коли висихають, дуже тонко розкотуються, прекрасно тонуються і мене захоплюють найбільше, адже роботу з ними, де кожна тичиночка, кожна пелюстка чи листочок окремо викочується, фарбується, збирається у виріб, який важко вірізнити від живого, можна дійсно назвати мистецтвом. Квіти виходять дуже реалістичні. На одній з моїх виставок якась жінка не витримала і щиро обурилась, мовляв, вона теж на дачі квіти вирощує, але ж вона не носить їх на виставки рукотворів! Тепер ця жіночка частий гість нашої майстерні".

Порцеляновими квітами Світлана прикрашає інтер'єри, а найбільше виготовляє прикрас.

"Мене особливо захоплює напрям весільної флористики. Кожній парі можна виготовити саме їхню композицію, не обмежуючись примхами пір року".

Зараз ви читаєте новину «Керамічні квіти не відрізнити від живих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі