Ексклюзиви
понеділок, 24 жовтня 2011 12:23

Як відновити мікрофлору після антибіотиків

Як відновити мікрофлору після антибіотиків

"Кілька днів тому я закінчила приймати антибіотики. Лікувала гнійну ангіну. Спершу лікар виписав одні ліки, вони не допомагали, і він призначив інші. В результаті я пила антибіотики більше тижня. Ангіна пройшла, але почало дуже здувати живіт. Чи може це бути наслідком приймання антибіотиків? Які ще можуть бути побічні дії? І як мені тепер відновити мікрофлору?" - Аліна, 22 роки, Львівська область, місто Кам'янка

На лист Gazeta.ua відповіла столичний дієтолог Оксана Скиталінська.

"Через ліки, зокрема антибіотики, склад мікрофлори часто змінюється. Найчастіше виникає дисбактеріоз. Недуга проявляється по різному. Можуть бути діарея, закрепи, біль в животі, вздуття, гурчання. З часом додаються ознаки гіповітамінозу, тобто браку вітамінів. У людини починає боліти голова, вона постійно роздратована, біля носа та губ лущиться шкіра, німіють кінцівки, кровоточать ясна.

Відновити мікрофлору можна про- та пребіотиками. Важливо при тому різко обмежити вживання солодощів. Пробіотики – це живі мікроорганізми, що є в організмі людини. Вони покращують обмін речовин, знешкоджують кишкові токсини. Переважно це біфідо- та лактобактерії. Відомими пробіотиками, які можна придбати у супермаркетах є кефір, Наріне, Симбітер, Симбивіт, Ацидофілін, Лактовіт, Актімель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кияни п'ють молоко з кишковою паличкою

Пробіотики також можна отримати в домашніх умовах, готуючи йогурт із відповідних заквасок та молока. Пребіотиками є продукти харчування, які покращують роботу кишечника. Вони здатні майже в 10 разів збільшувати вміст здорової мікрофлори. Це, передусім, харчові волокна: пектини, камеді та слизи. Ними багаті вівсяна крупа, фрукти, ягоди, хліб із неочищеного борошна, нешліфований рис, квасоля. Також топінамбур, артишок, корінь цикорію та кульбаби. Ці продукти містять інулін.

На період лікування дисбактеріозів не можна їсти солодощів. Вони сприяють росту патогенної, тобто хвороботворної мікрофлори та пригнічують життєдіяльність корисної. Замінити солодощі треба сухофруктами, свіжими та запеченими яблуками. Рідко можна дозволити собі зефір та пастилу. Вони містять пектин.

Слово "антибіотик" походить від словосполучення "анти" - проти, та грецького "bios" - життя, тобто той, що проти життя.

Зараз ви читаєте новину «Як відновити мікрофлору після антибіотиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути