Ексклюзиви
пʼятниця, 14 грудня 2012 12:22

Як економити на їжі без шкоди для здоров'я

Як економити на їжі без шкоди для здоров'я
Фото: poglyad.com

Більшість людей не помічають, що корисніші продукти майже завжди дешевші за шкідливі. На цьому можна суттєво зекономити витрати на харчі і в той же час наносити організмові менше шкоди, каже експерт харчових технологій Тетяна Ільчова.

У тому, що "здорові" продукти дешевші, пропонує впевнитися на кількох прикладах. Солодкі батончики зі шкідливими добавками коштують 70-80 грн за кілограм, тоді як зефір, мармелад і дієтичне печиво - 20-30 грн.

Якщо виміряти кількість придбаних чіпсів в кілограмі, коштуватиме він 60-70 грн. Замість них краще з'їсти сушку, яку продають по 15 грн за кілограм, каже Ільчова.

Повністю відмовтесь від ковбаси. Це вбереже організм від хвороб, а гаманець - від зайвих витрат. М'яса у ковбасних виробах - мізерна кількість. Натомість свинина чи курятина - набагато дешевше і корисніше. Те, що ми називаємо ковбасою, коштує 60-130 гривень за кілограм, тоді як справжнє м'ясо - 45-55 грн.

Замість шкідливої солодкої води з газом варто регулярно купувати або готувати самому компоти із сушених фруктів або ж морс. Собівартість домашнього компоту - близько 2 грн за літр. Солодка газована вода часто коштує вп'ятеро дорожче.

Беріть на роботу їжу, приготовану вдома. Не їжте у кафе. Так зекономите мінімум половину вартості на харчі, пояснює Ільчова.

Якщо протягом дня все-таки маєте необхідність поїсти у їдальні чи ресторані, краще купуйте там лише суп або борщ. По-перше, цим ви забезпечите організм необхідними поживними речовинами до кінця робочого дня. По-друге, суттєво зекономите на салатах, вартість яких зазвичай удвічі-втричі вища, аніж тих, що приготовані вдома. До того ж, салати у їдальнях часто залежуються на вітрині. А чим більше часу проходить з моменту їх приготування, тим менше в них стає корисних речовин.

Продукти, які можна зберігати довго, краще придбати заздалегідь у оптовому гіпермаркеті. Вартість таких може бути нижчою у півтора-два рази.

До магазину краще не ходити голодним. Майже усі голодні покупці витрачають на їжу більше грошей. Загальновідомий факт - не звертайте увагу на товари, які розкладені біля каси. Це вбереже від додаткових і непотрібних покупок.

Взимку свіжі овочі та фрукти піднімаються в ціні утричі. В цей час варто перейти на дешевші заморожені. Замість свіжої капусти купуйте квашену.

Зараз ви читаєте новину «Як економити на їжі без шкоди для здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути