середа, 12 червня 2019 17:14

Верховний суд підтримав водія, який не показав "права" поліцейським

Верховний суд підтримав водія, який не показав "права" поліцейським
Верховний суд підтримав водія, який не показав "права" поліцейським. Фото: з відкритих джерел

Верховний суд України постановив, що поліцейський не має права вимагати у водія посвідчення, якщо у нього немає доказів правопорушення.

Причиною цього рішення стала нещодавня суперечлива ситуація між кермувальником і поліцейським. Водій відмовився продемонструвати водійське посвідчення правоохоронцеві, мовляв через відсутність доказів порушення правил дорожнього руху, що, за версією поліцейських, стало причиною зупинки. Як наслідок - правоохоронець виписав штраф за ненадання документів 425 грн.

Але Верховний суд відхилив накладення штрафу. Орган Феміди наголосив, що оскільки патрульний ніяк не задокументував і не довів факт порушення водієм ПДР, то вимога показати посвідчення є неправомірною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двигун Kawasaki, 21 "коняка" і швидкість до 8 км/год - представили самохідну косарку

"Є затверджений перелік підстав коли патрульний поліцейський має право зупинити транспортний засіб. Їх є 10. Зазвичай — це порушення правил дорожнього руху, - розповідає юрист Богдан Глядик. - Згідно з ПДР, на вимогу поліцейського, водій зобов'язаний показати посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію, в окремих випадках - поліс обов'язкового страхування.

Якщо водій порушив — має відбутися процедура розгляду справи про адміністративне правопорушення, але у поліцейських повинні бути документальні підтвердження порушення ПДР. Докази можуть бути різні, зокрема відеозаписи, свідчення очевидців.

У цій справі поліцейський не довів причину зупинки, через те він не мав права вимагати посвідчення водія.

Я не раз переконувався: ескалація конфлікту погіршує ситуацію. Якщо водій, якого зупинили, не розпалює конфлікт — поліцейські можуть просто обмежитися усним зауваженням і відпустити кермувальника", - сказав експерт.

На 55 кілометрі автодороги Київ – Одеса патрульні зупинили автомобіль марки Hyundai Elantra за перевищення швидкості.

43-річний водій надав документи на транспорт. Під час перевірки поліцейські виявили ознаки підробки.

Зараз ви читаєте новину «Верховний суд підтримав водія, який не показав "права" поліцейським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі