четвер, 16 травня 2019 18:42

Верховна Рада може розглянути відтермінування штрафів євроблях

Верховна Рада може розглянути відтермінування штрафів євроблях
Протест власників авто з іноземною реєстрацією біля Верховної Ради України. Фото: Богдан Піхачек

Уже другий день поспіль під стінами Верховної Ради мітинг. Пікетують власники автомобілів на іноземній реєстрації.

Біля парламенту зібрались сотні людей зі стягами "АвтоЄвроСила". Протестувальники вимагають від влади більше часу на розмитнення своїх машин.

"Нам вдалося провести вдало перемовини. Сьогодні створили позачерговий комітет, де єдиним питанням було перенесення терміну початку штрафувань нерозмитнених авто. Наші вимоги всі не виконані. Ми просили 402 дні. На сьогодні комітет затвердив тільки 90 днів", - розповів очільник громадської організації "АвтоЄвроСила" Олег Ярошевич.

Наразі безсанкційний період розмитнення євроблях триває до 24 травня. Потім, "безпідставне" катання на автомобілях з іноземною реєстрацією може каратись штрафом до 170 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Верховною Радою знову сутички: мітингують євробляхери

Донедавна українці користувалися автомобілями на іноземній реєстрації й утримували їх у режимі "тимчасового ввезення". Насамперед, йдеться про машини з "єврономерами" – реєстраційними номерами країн Європейського союзу, через що їх неформально назвали "євробляхами". Плани влади усунути можливість використання цієї схеми, а потім ухвалення законів про це викликали акції протесту користувачів "євроблях".

Пільговий період розмитнення авто на єврономерах завершився 22 лютого. До того часу таке авто можна було оформити за півціни.

Державна фіскальна служба повідомила, що розмитнення машин з іноземною реєстрацією в пільговий період принесло в державний бюджет майже 13,5 млрд грн. Станом на 24 лютого митники оформили 218 тис. таких транспортних засобів.

Закінчення терміну пільгової легалізації "євроблях" спровокувало новий рекорд на ринку легкових автомобілів. За підсумками лютого первинну реєстрацію пройшли 90,8 тис. авто, з яких 85 тис. були імпортованими автомобілями з пробігом.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада може розглянути відтермінування штрафів євроблях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі