понеділок, 08 липня 2013 09:19

Українців змусять платити до 60 тисяч гривень за утилізацію авто

Українців змусять платити до 60 тисяч гривень за утилізацію авто
За утилізацію уживаних авто треба буде платити 9,46-60,5 тис. грн. Фото: dt.ua

У разі підписання президентом Віктором Януковичем прийнятих минулого тижня законопроектів в країні почне стягуватися утилізаційний збір на всі види автомобільної техніки.

Про це пише "Комерсант-Україна" в публікації "Приехали".

Як повідомляється, в минулий четвер парламент прийняв у цілому законопроекти №0936 "Про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів" та №0975 "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів".

Згідно з ними, базові ставки утилізаційного збору будуть становити 5,5 тис. грн для легкових автомобілів, а для автобусів, вантажних і вантажно-пасажирські автомобілів або спецтехніки - 11 тис грн. Остаточний розмір збору буде розраховуватися за допомогою коефіцієнтів.

Таким чином, з нових легкових автомобілів буде сплачуватися сума в межах 4,73-30,2 тис. грн, з уживаних - 9,46-60,5 тис. грн залежно від об'єму двигуна. Плата для решти видів нових транспортних засобів становитиме 8,8-14,74 тис. грн, а вживаних - 17,6-29,4 тис. грн залежно від їх маси, пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ротація у ЦВК засвідчила дуже тривожні політичні тенденції - експерт

Як повідомляється, сума буде стягуватися з імпортерів при розмитненні, а з виробників - при продажу.

Генеральний директор "Ніссан Мотор Україна" Андрій Нестеренко вважає, що введення цього збору буде мати негативні наслідки для авторинку - ціни на автомобілі піднімуться, а сам ринок очікує незначне зниження.

Передбачається, що дані закони набудуть чинності з 1 вересня. Це відбудеться, якщо їх підпише президент Янукович.

Сам збір буде стягуватися після того, як Кабінет міністрів призведе існуючі нормативно-правові акти у відповідність з новими законами, на це йому відводиться три місяці з моменту набуття ними чинності.

Почесний президент "Укравто" Таріел Васадзе каже, що утилізаційний збір - тільки частина держпрограми з активізації розвитку вітчизняної економіки, розрахованої на 2013-2014 роки.

Щорічно в Україні підлягає утилізації не менше 100 тис автомобілів, але до цих пір в країні немає належних потужностей.

"Вартість одного центру з утилізації складає близько 7 млн ??євро. На сьогоднішній день в країні близько 10 млн автомобілів, більше 80% з них старше 13 років. Проводячи утилізацію, ми створюємо умови для оновлення українського автопарку", - каже Васадзе.

Нові правила змушують потенційних покупців, багато з яких добре пам'ятають нещодавнє подорожчання, пов'язане з введенням спецмита, переглядати плани.

Слід зазначити, що не всі автомобілі будуть обкладатися утилізаційним збором.

Відповідно до одного з прийнятих депутатами документів, українські виробники, які мають повний цикл виробництва, що включає зварювання і фарбування, і заводи, що здійснюють промислову збірку автомобілів, звільняються від сплати збору.

Такою опцією вони можуть скористатися за умови гарантування самостійної утилізації та створення необхідних потужностей. У сегменті легкових автомобілів цим критеріям відповідають Запорізький автозавод, "Богдан", "Єврокар" і Кременчуцький автоскладальний завод (КрАСЗ).

Вітчизняні автовиробники високо оцінюють прийняті документи.

Як повідомляється, імпортери традиційно виступають проти нововведень.

Зараз ви читаєте новину «Українців змусять платити до 60 тисяч гривень за утилізацію авто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

83

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі