четвер, 26 листопада 2020 11:35

Україна залишиться звалищем для автомобілів з ЄС — експерт про транспортну стратегію країни

Україна залишиться звалищем для автомобілів з ЄС — експерт про транспортну стратегію країни
Легше скинути їх на український ринок, ніж займатись утилізацією Фото:Дар'я Гергель

Кабмін та Верховна Рада мають створити умови для поширення електромобілів в Україні, збудувати належну інфраструктуру, повідомляє Міністр інфраструктури України Владислав Криклій на конференції "Інфраструктура електротранспорту 2020: вікна можливостей".

Нещодавно Верховна Рада прийняла Національну транспортну стратегію. У ній говорять, що український автопром до 2030 року на 80% перейде на електричний транспорт. .

"Так, справді в стратегії про це написано, утім фінансово це не підкріплено. Електричні автомобілі в Україні дорожчі за дизельні чи бензинові Звичайним українцям важко буде перейти на такий транспорт, — каже Gazeta.ua автоексперт і директор компанії "Автоконсалтинг" Олег Омельницький.

Багато країн ЄС відмовились від стандартної комплектації ДВЗ. Велика Британія оголосила "зелену революцію", а з 2030 року заборонить випускати дизельні або бензинові автомобілі.

"А Україна залишиться звалищем для автомобілів з ЄС. У нас нічого не зміниться поки уряд не сформує чітку стратегію дій електрифікації транспорту. Поки що не зрозуміло, що намагаються стимулювати в Україні — вживані автомобілі чи електротранспорт, можливо, вживані електромобілі. — говорить Олег Омельницький. — Фактично, зараз в Україну звалюють перші електромобілі, які вийшли з експлуатації в ЄС. Легше скинути їх на український ринок, ніж займатись утилізацією. Ми звільняємо європейців від податків."

Необхідно створити чітку стратегію. Врахувати стан економіки, доходи населення і розбудовувати автомобільний ринок за екологічними тенденціями, вважає фахівець.

"Більшість українців не мають змоги купувати дорогі автомобілі. Виходячи з цих обставин, потрібно стимулювати імпорт бюджетного сегменту на території України. Наприклад, ті що коштують від 15 до 25 тисяч доларів. А не так, як зараз. Стимулюють імпорт іномарок: Tesla, Porsche, Jaguar - і звільняють їхніх власників від податків, — каже Олег Омельницький. — Щороку правила гри автомобільної сфери в Україні змінюють. До того ж в різні напрями. Немає позитивної тенденції. Люди влаштовують пікети під стінами Верховної Ради. Уряд під тиском змінює закони для власників транспортних засобів. На жаль, ці зміни ніяк перетинаються з попередніми".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Купити вживане авто: які машини віком 10 років купують українці

Британський уряд оголосив про план промислової зеленої революції, спрямований на досягнення нульових викидів парникових газів до 2050 року. План включає заборону випуску й продажу в країні нових авто з двигунами внутрішнього згоряння з 2030-го. Лондон витратить $16 млрд на інвестиції в промислову зелену революцію. Це має посприяти створенню 250 тис. нових робочих місць. Про це пише польське RadioZET.

Зараз ви читаєте новину «Україна залишиться звалищем для автомобілів з ЄС — експерт про транспортну стратегію країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі