субота, 13 червня 2020 15:59

Запустили перші електричні трамваї

Запустили перші електричні трамваї
Трамваї на Святошено. Фото: Wikipedia

13 червня 1892 року у Києві запустили перший у Російській імперії пасажирський електричний трамвай.

На момент запуску у Києві діяли кінний та правовий трамваї. Проте поява електричного звела використання кінного нанівець.

Перші два трамвайні вагони з електродвигунами прибули до Києва з Москви у травні 1892 року. Їх побудували брати Струве, за американськими кресленнями.

Того ж дня вагони випробували на Олександрівській вулиці на Подолі, а 8 травня — на Олександрівському узвозі. 9 червня електричний трамвай протестувала офіційна комісія, а 13 червня він офіційно виїхав на рейс.

"Пасажирський рух на електричній залізниці вже розпочався. Вагони переповнені публікою, при чому багато хто по декілька разів їздять Олександрівським узвозом вгору і вниз, цікавлячись цією важливою для Києва новинкою", – написали про запуск у газеті "Киевлянин".

Уже через рік прибутки від електричного трамвая значно перевищили видатки на його обслуговування. Стало очевидним, що цей вид транспорту поза конкуренцією. Тому вже у 1894-у році електрифікували лінії по Хрещатику, до Львівської площі та до вокзалу. Останню лінію конки — з Подолу до Троїцької площі було електрифіковано на початку 1896 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Композитор просив присилати йому ноти вуличних пісень

13 червня 2016 року відомого українського акордеоніста Ігоря Завадського звільнили із в'язниці. Музиканту загрожували 13 років тюрми за розбещення неповнолітніх.

Подільський районний суд Києва віддав чоловіка на поруки правозахисника Євгена Захарова і ще кількох людей.

Зараз ви читаєте новину «Запустили перші електричні трамваї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі