середа, 16 травня 2018 18:00

Топ-3 автомобілі, які варто побачити на Харківському РетроЗльоті

Топ-3 автомобілі, які варто побачити на Харківському РетроЗльоті
Lloyd Arabella.Фото: Олена Капнік

У Харкові у вихідні, 19-20 травня, пройде Харківський РетроЗліт. Автомобілі та мотоцикли виставлятимуть на майданчиках в Арт-заводі "Механіка".

Тематика цьогорічного заходу — pin-up. Серед представлених експонатів — американські автомобілі Chevrolet Bel Air, Hardtop Sport Coupe і Lincoln Continental Cabrio, німецькі Opel Rekord і Lloyd Arabella, французький Citro"n 2CV і радянський лімузин ЗІС-110.

Вперше у Харкові покажуть Chevrolet Bel Air. Він був у гаражі Леоніда Брежнєва. Отримав авто у подарунок. Їздив на ньому вулицями Москви і на полювання.

"Chevrolet — зовсім не машина для владних еліт. Це звичайна народна марка, прямий конкурент Ford. Щось на зразок "Москвича". Його можна багато ремонтувати: зібрати масло, що розлилося, з піску, залити і їхати далі. У дизайні поєднуються прогресивні для того часу елементи космосу, літак на капоті та залишки "плавникового" стилю1940-х",- розказує співорганізатор заходу, фахівець із ретро-техніки Олег Федоренков, відомий як "Дядя Фара".

Одна з родзинок заходу в Харкові — німецький автомобіль Lloyd Arabella. Цей народний автомобіль у 1950-х програв цінову гонку Volkswagen і став однією з причин банкрутства виробника Borgward Group. Авто було популярним у Сполучених Штатах. Заможні американці дарували його дочкам і дружинам.

"Він маленький і непримітний. Якщо придивитися, надзвичайно привабливий та оригінальний. Наприклад, незважаючи на повітряне охолодження, у нього двигун попереду. І ще й наполовину пластиковий", - розказує Олег Федоренков.

На РетроЗліт привезли Jaguar E-Type. Італійський конструктор Енцо Феррарі називав "найкрасивішою машиною в історії". Американський журнал Sports Car International — найкращим спорткаром 1960-х. Його концептуальний попередник D-Type три роки поспіль вигравав гонку "24 години Ле-Мана". E-Type став його вдосконаленою версією для ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харків з'їхалися власники ретро-авто

"Це — автомобіль-мрія, легенда. Він брав участь в "Ралі Монте-Карло", "24 години Ле-Мана", "Мілле Мілья". У 50-60-ті це була машина найвищого класу. Довгий капот, короткий багажник. При цьому — традиційна компоновка, рядні двигуни. Шалено стильний спорткар", - каже співорганізатор ХАРЗ-2018 Дмитро Харченко.

РетроЗліт у Харкові — це не тільки унікальні автомобілі. Під час заходу проведуть конкурс елеганції "Костюм епохи". У другий день свята, 20 травня, власники машин продемонструють образи з епохи їхнього автомобіля. Оцінюватимуть костюми та аксесуари, дизайнери й модельєри Дмитро Захаревский та голова журі Костянтин Пономарьов.

Останній РетроЗліт у Харкові відбувся 26 травня 2017-го. Він був присвячений американській техніці та пройшов під гаслом Made in USA. На фестивалі покажали понад 200 автомобілів XX ст.

Зараз ви читаєте новину «Топ-3 автомобілі, які варто побачити на Харківському РетроЗльоті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі