понеділок, 02 грудня 2013 16:04

Спецтехніка МВС - які водомети можуть приїхати на Майдан
6

Вчора неодноразово повідомляли, що МВС готується застосувати проти демонстрантів водомети. На щастя, цього не відбулося, але така спеціальна техніка є в частинах внутрішніх військ МВС. Бачити ці грізні машини можна було і на вулицях Києва, коли проходили матчі Євро-2012.

Спецавтомобілі на шасі КАМАЗ та КРАЗ з тараном або відвалом, і решітчастим захистом стекол також оснащені цистерною і водометною гарматою. Але водомет - це далеко не все озброєння такого автомобіля. Якщо спецавтомобіль на шасі КрАЗ - це спадкоємець відомого ще в СРСР водометного автомобіля "Торнадо", який випускався на Ураловской базі і крім легкої броні, грат на вікнах і водометних гармат може в залежності від комплектації фіксувати події на фото та відеотехніці, стріляти димовими шашками і оснащуватись потужною звуковою сигналізацією.

Новенькі водомети "Шторм" на шасі КАМАЗ-53605 - це вже новітня розробка російських фахівців. "Шторм" має екіпаж три людини, максимальна дальність водяного струменя становить 60 метрів. Він спеціально призначений для припинення масових заворушень і оснащений системами відеоспостереження та фіксації і аудиоконтролем за навколишньою обстановкою, в його арсеналі є система пожежогасіння, газового захисту, а також освітлювальні і сигнально-гучномовні пристрої. З "озброєння" відзначимо відвалом з гідроприводом для руйнування завалів. Система газового захисту на "Штормі" означає, що з них можуть випустити і сльозогінний газ або бризкати спеціальною фарбою, по якій потім можна пізнати порушників. Крім того, в арсеналі є і гранатомет для відстрілу шумових і світлових шашок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пожежний автомобіль Land Rover і японський Hummer - 10 позашляховиків, яких ви ще ніколи не бачили

Але найбільш потужною зброєю проти демонстрантів може стати спецавтомобіль "Лавина-Ураган", який легко визначити по 4-ох вісях і він виконаний на шасі Уралу, тоді як Крази і Камази-Шторм - 3-вісні. "Лавина-Ураган" здатна стріляти водяним струменем з 2-х гармат зі швидкістю 60 л\с в різні боки і навіть піднявши гармату на висоту кількох метрів. Притому не варто розраховувати, що запас води закінчиться, так як ємність цистерни - 9000 л, а фарбувальних речовин, що не змиваются на борту до 100 л. На даху є 8-стовбуровий гранатомет для відстрілу світло і шумових шашок. Все, що відбувається фіксується на відеореєстратор для подальшої доказової бази.

Але автомобілі-водомети, навіть не дивлячись на броню - це все-таки не бойова техніка. Вони можуть охолодити запал уболівальників або налякати мирних громадян. Але будь-який водомет має вразливі місця. По-перше, у водометних гармат є кілька "мертвих" зон. По-друге, скло і відеокамери, навіть захищені гратами можуть бути залиті барвником. А в умовах міста, водомет, навіть з відвалом, може пересуватися тільки по дорогах, тобто вже кілька автомобілів можуть стати для нього нездоланною перешкодою. Вразливими є і шини, але всі українські водомети укомплектовані системою автоматичної підкачки шин і зможуть якийсь час пересуватися навіть з порізаними колесами.

Всіх цих недоліків позбавлені водометні танки, але вони використовуються в основному для гасіння пожеж на складах боєприпасів або небезпечних об'єктах. Залишається тільки сподіватися, що МВС не стане застосовувати водомети на вулицях Києва.

Зараз ви читаєте новину «Спецтехніка МВС - які водомети можуть приїхати на Майдан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі